2019-10-23
依家逢星期四都约咗朋友系老地方酒吧叙旧,所以逢星期四都会去尖沙咀。原来我同女朋友咁耐都未食过三田制面所,所以今次就试吓啦!-浓厚豚骨鱼介沾面其实所谓鱼介,就是各式的干鱼。我本身好钟意食日本面,特别系乌冬同沾面。沾面其实系热汤底加冷面,所以整碗面够唔够热好睇热汤底有多热,而今次碗面我觉得系「唔够热」的,尤其食到后期倾多阵计发现我汤底已经冻哂,我喺出面食过沾面佢哋会特登有一块热石整返热啲汤底,但系今次就冇,所以有啲失望。另外我觉得汤底太咸,可能𠮶啲系鱼介嘅咸味,不过我自己钟意偏淡嘅食物~-半熟蛋拉面女朋友真系好钟意食流心蛋,佢一到食,一到「哗哗声」。今次食嘅糖心蛋系用卤嘅方法整,虽然未算系好流心,但味道足够。-蟹肉忌廉薯饼完完全全新鲜整出嚟,超级热。其实我发现食完成旧薯饼系冇蟹肉味嘅,更加遑论揾到一旧蟹肉。但系纯粹以薯饼嚟㗎我觉得都OK嘅,再加上忌廉,所以旧薯饼好滑。