「番工咁辛苦,梗系要食好d」系我既座右詺,今日我要食高质海鲜火锅呀!日式火锅和中式火锅都食唔少,今日朋友带我黎呢间主打海鲜既火锅店-渔火。除左海鲜火锅,仲可以拣刺身!不过今日得两个人,选择就唔系太多,建议可以一大班朋友一齐食,就可以拣多d款式,今餐我地就拣左打边炉为主。 坐位好阔络,坐得好舒服,黎得早,店内客人不多。店员好快手已递上火锅酱料,盛惠每位15大元。汤底方面,有好几种选择,例如花胶,海鲜汤等。我地拣左胡椒猪肚汤,一煲滚,我地即刻饮左两碗,味道适中,不会太咸或淡,汤底配料有胡椒,白果,秀珍菇和猪肚,加入西芹增加香味,十分暖胃,冬天饮最适合。野食方面,打边炉点可以唔叫肥牛,点左呢碟手切雪花安格斯牛肉(中),卖相相当吸引!一碟大概有十几片,够两个人食。渌一渌就食得,食落又腍又滑,脂肪比例均匀适中,加埋胡椒汤底既香味,正!黎到呢d主打海鲜既火锅店,当然要叫d海鲜食下。朋友系贝壳类海产爱好者,所以叫左肥水大花甲同埋带子片。大花甲黎到出乎意料咁大只,大过只汤匙,一碟有五只,厨房已经㓥好左,摆得靓靓出黎,见到已经流口水。因为已经㓥好,所以掉落去好快熟,小心煮得太耐会韧,经过处理,食落亦冇沙

胡椒白果猪肚煲

手切雪花安格斯牛肉(中)

肥水大花甲

黎到呢d主打海鲜既火锅店,当然要叫d海鲜食下。朋友系贝壳类海产爱好者,所以叫左肥水大花甲同埋带子片。大花甲黎到出乎意料咁大只,大过只汤匙,一碟有五只,厨房已经㓥好左,摆得靓靓出黎,见到已经流口水。因为已经㓥好,所以掉落去好快熟,小心煮得太耐会韧,经过处理,食落亦冇沙,肥水大花甲有如其名,一啖占据左我既口腔,又肥又大,鲜甜爽口。

带子片

带子片大大碟,一开二被切成蝴蝶形,用打边炉汤匙捞住渌一阵,味道鲜甜,冇大花甲咁爽口,不过胜在份量多,过口瘾岩晒。

鲜打靓虾滑

靓虾滑

鲜打靓虾滑,同平时食开既有d唔同,真材实料,虾滑入面再加入虾肉粒,令虾滑食落有双重口感。一份虾滑大概可以煮到6-8粒,渌到浮起就食得,爽滑弹牙。

双并鱿鱼猪红

呢度都几体贴,加十蚊可以双并,岩哂我地呢d人少少但又想食多多款既人。
我地点左双并水鱿鱼同埋猪红,水鱿鱼新鲜爽口,冇碱水味。猪红有咬口唔会一夹就散,无腥味,无腌过,所以无咩味道,我地会滚耐少少,等佢吸收下d汤底。份量鱿鱼大概有8件,猪红5粒。

双并唐生菜白菜仔

竹笙

蔬菜方面,叫左双并唐生菜同白菜仔,仲有竹笙,打边炉既例牌菜。自己最钟意竹笙,索晒d汤底,浓浓既胡椒猪肚汤味,不过食个时就要小心热。唐生菜和白菜一样新鲜好味,加埋汤底,正!

橙汁

饮品叫左一渣橙汁,两个人要慢慢饮先饮得晒。哈哈

两人最后埋单820几,价钱唔算平,但系食左好多款食材都系比较贵既,食物新鲜高质,两个人都食到饱晒。多d人黎食应该试到多d款之余,价钱除返开可以再平d添。
2017-09-12
等候时间
5 分钟 (堂食)
胡椒白果猪肚煲
手切雪花安格斯牛肉(中)
肥水大花甲
带子片