2017-04-30 1623 浏览
又来小学同学生日了,建议想食大排档,主角就话不如食呢间,同大排档价钱差唔多,但舒服好多又干净些,于是约好8点系度开餐~系地下门口唔知点上来,原来有lift搭2层的,入到门口见到唔多人,茶楼来讲个场一定唔系大,隔离是雀馆。个鱼缸都唔大,唔多海鲜的,6人比左张大枱,可以有位放袋。主角拍板,叫左芝士焗龙虾伊面、冬菇炆鹅掌、花胶虫草花瘦肉(定猪)汤、菠萝咕噜肉、蒸生斑、娃娃菜煲。龙虾伊面系我食过最好食的,上面好多芝士仲有粒粒,好浓芝士汁,龙虾又弹牙,唔怕肥就真的好想食多2碗!原本要猪肺汤,点知等齐人叫上时话无哂,得返花胶虫草花猪肉汤,其实都好嘅,滋润下都几好饮,而且我都惊外面嘅猪肺无洗得咁干净来煲。咕噜肉就嫌肥膏多过肉,一件起就唔想再食,钟意咕噜汁都惊太肥,呢度嘅汁都校得唔错,酸甜度都中中地,不会过酸。娃娃菜甜,我钟意食呢类菜煲,唔会好咸,食到多啲菜,感觉健康啲嘛!冬菇鹅掌都好一般,菇无乜菇味,其实都无得要求咁多鹅掌炆得几腍,都不错啦!最惊喜系条大生斑,好大条,肉就一定会实少少,但都几鲜,感觉好抵呢!食饱饱,仲有糖水送,系绿豆沙,好耐无食过,有少少陈皮,但味唔出,我唔太喜欢煲过嘅陈皮味,所以

个鱼缸都唔大,唔多海鲜的,6人比左张大枱,可以有位放袋。
芝士焗龙虾伊面

菠萝咕噜肉

娃娃菜煲

冬菇鹅掌都好一般,菇无乜菇味,其实都无得要求咁多
鹅掌炆得几腍,都不错啦!
冬菇鹅掌

蒸生斑

食饱饱,仲有糖水送,系绿豆沙,好耐无食过,有少少陈皮,但味唔出,我唔太喜欢煲过嘅陈皮味,所以呢碗绿豆沙我觉得唔错啦

呢度我觉得系环境不够体面,但一班朋友聚下都不错的,最紧要无人烟~

2017-04-24
庆祝纪念