餐厅: 鮨文
资讯:

2015-11-11 1539 浏览
我在朋友圈当中往往好独裁,成日都要话晒事,多得有班锡我既朋友。今晚由香港既东面黎到西面就系要学习跟从,聆听,真系好俾面我个老友记。因为今次第一次食Omakaze,即师傅话事,唔洗问,完全信任师傅既眼光为的地挑选食材,往往带神秘及惊喜感觉。有几款选择,我地要左「正」套餐,都好贵架,不过为左美食,我地豁出去了!我都好钟意坐住桌子到欣赏厨师们密密为我地准备既情况,好赏心悦目,系高级日本料理既一大享受。胡麻酱豆腐沙律豆腐够滑且带豆味,估唔到加埋火箭菜又几衬,清新醒胃既前菜。鱼仔普普通通冇乜特别,甜甜地,食食吓,口痕,用黎甜一甜个口都唔错。黑松露蒸蛋好钟意食茶碗蒸,成日都觉得超甜超滑,有虾粒同蟹柳作料,今次仲加埋黑松露,无得输.....鱼汤好鲜甜,唔似有味精,一d都唔腥,天气开始转凉,有暖胃功效。日本人最著重rules,食寿司要由淡到浓,先食淡味既白色鱼,再慢慢食鱼味较浓既光身鱼,之后再食味道较鲜既贝壳类,最后先食油脂多既鱼。师傅教落,食既时候,用湿毛巾湿湿手,免得饭痴在手,再用手将鱼生部分点豉油,用筷子加wasabi(呢度系鲜蘑架,wasabi带甜味,一d都唔攻)先放入口。左口鱼刺身第一道刺身
前菜
胡麻酱豆腐沙律
豆腐够滑且带豆味,估唔到加埋火箭菜又几衬,清新醒胃既前菜。
鱼仔
茶碗蒸
黑松露蒸蛋
鱼汤
鱼汤
好鲜甜,唔似有味精,一d都唔腥,天气开始转凉,有暖胃功效。
师傅发板
左口鱼刺身
左口鱼刺身
第一道刺身,味道果然系最淡,所以要配较突出鲜甜味既酸汁,而唔系点豉油,鱼肉本身较结实,要嚼耐d架!
Kinki
深海池鱼
肉质细致嫩滑,口感爽爽
大拖罗刺身
大拖罗刺身
睇到师傅整紧大拖罗,我已经流晒口水....
粉红粉红既肉颜色,加一阵阵白色既油脂,我意识到会在我口中融代。
当然油脂黎计,最香浓肥美,在口中慢慢融化!
帆立贝天妇罗
帆立贝天妇罗
超大粒,一D都唔油,好爽粒带子!
针鱼寿司
针鱼寿司
肉味甜甜,加左入面既姜泥微微辣,几刺激
鲣鱼寿司
鲣鱼寿司
唔知自己潜意识定点,总觉得呢件最大鱼味,可能最红因为。
秋刀鱼寿司
秋刀鱼寿司
平时好少食到秋刀鱼刺身,因为呢款鱼超市卖最平,而且我觉得好腥,估唔到又甜又几特别。
竹签鱼寿司
竹签鱼寿司
肉细致,烧左后,多份焦香。
海胆寿司
海胆寿司
好多海胆,食左呢件海牛油,可以升番天,最钟意似牛油咁creamy既海鲜甜味。
三文鱼籽寿司
三文鱼籽寿司
口中火山爆发
葱拖罗手卷
葱拖罗手卷
拖罗分量唔多,食唔到有咩特别味
静岗蜜瓜
超甜,食前加左whiskey,好似再升华左咁!

This is a very special omakaze expeirence for me, enjoy watching chefs put so much effort in preparing these lovely food!Will definitely try again!

清酒
2015-11-09