2019-07-08
今晚开完OT就近近地去荃湾揾野食,之前行去南丰纱厂果边既时候经过Chalet,比佢既装修吸引左,所以今晚就决定黎试试
Chalet,系小木屋🏡咁解,所以餐厅都会有一个木屋做型既门口,餐厅应该精心设计呢个门口做餐厅第二道门,而第一道门同第二道门中间就做左砖墙,加埋街灯同仿真植物,等客人踏进餐厅既时候彷佛走入左外国既街头,而餐厅亦都系呢个位置设置左座位,有少少露天茶座既感觉,唯一既唔同就系呢个位置都有冷气架坐低之后就睇下有咩野食,Chalet系食西餐既,有汤,头盘,小食,意大利饭/ 意大利粉,主菜同甜品,当然仲有酒精类饮品供应由于我同朋友既食量都唔大, 所以最后我地点左一个set dinner加2款小食帝皇蟹饼配蛋黄芥苿酱 $88用既系一丝丝既蟹肉, 并唔系打出黎既蟹胶, 冇混合到其他材料全蟹肉制成, 所以食落去好香蟹味, 而蟹肉都带微微既海水咸味配埋个芥茉酱少少辣辣地真系唔错香煎鹅肝配苹果蓉 $88鹅肝都较为厚身, 食落去个鹅油好香, 配以苹果蓉中和返个油腻感觉所以唔会觉得腻同滞之后就上餐汤同set dinner配既头盘餐汤系甘荀汤, 甘荀打到变蓉, 应该有加到蕃茄, 有少少酸酸甜甜既味
帝皇蟹饼配蛋黄芥苿酱 $88
配埋个芥茉酱少少辣辣地真系唔错
香煎鹅肝配苹果蓉 $88
所以唔会觉得腻同滞
之后就上餐汤同set dinner配既头盘
餐汤系甘荀汤, 甘荀打到变蓉, 应该有加到蕃茄, 有少少酸酸甜甜既味道, 好开胃
而我好欣赏配餐汤既面包, 外脆内软, 麦味好香, 连平时好少食跟餐汤面包既我竟然食哂
半熟吞拿鱼伴三文鱼子
吞拿鱼轻轻烧过, 配以芥茉酱, 连埋三文鱼子一齐食, 提升左吞拿鱼既鲜味
主菜 - 美式烧烤酱烤白春鸡配中东米, 火箭菜沙律
嫩滑春鸡肉配埋烧烤酱味道好夹, 配既中东米系出面餐厅好少食到, 几特别
饮品 - Strawberry Park
系Chalet其中一杯既Signature Cocktail, 淡淡既粉红色, 里面包括左大家熟悉既Bailey's, 朱古力同埋Cream
易入口, 士多啤梨忌廉味好香, 仲有少少酒味, 绍对值得一试
甜品 - 意式奶冻
奶味香浓, 口感超滑, 配埋酸酸甜甜既果酱, 为呢餐划上完美既句号