由人气IG网店做到实体舖店舖叫雪「妈」糍,因为由两姊妹开,专卖妈妈做嘅手工雪米糍口味有特色,大部份系人气之选一粒大概半只手板咁大🖐🏻外型似雪梅娘,~65g重店舖推介两种食法:室温放10至15分钟以达致冰冻雪糕口感或放30至45分钟达致绵密mousse口感▶️ 小山园抹茶oreo ($37)切开雪米糍就见到绿油油嘅忌廉💚同黑蚊蚊嘅Oreo碎🖤好澎湃饱满外层透明糯米皮厚薄适中,超级软糯烟靭,可以拉扯到天花板🤩糯米皮本身冇乜味道,主要靠入面满满嘅忌廉抹茶忌廉质感幼滑细致,唔似食紧泡泡cream,而系似未溶晒嘅雪糕平日唔钟意食忌廉嘅我都觉得好食,亦唔觉得太漏用上小山园抹茶🍵苦涩回甘又唔甜,算系食过抹茶甜品入面抹茶味道几浓醇嘅一个👍🏻虽然Oreo唔系曲奇咁脆卜卜,但粉粉地一嚿嚿,似Oreo cheesecake饼底因为冇用Oreo中间白色𠮶层,所以都唔甜Oreo占嘅比例大概1/3,完美融入抹茶忌廉,两者味道同口感上好衬食完一啖完全停唔到口🤤想节制啲都唔得抹茶控极度推介✨-真系好好食,可能因为市面上唔系好多类似嘅甜品加上人手制,用上独创配方,自己屋企整唔到同一种味道👅佢其他口味都吸引,茶系、朱古力系
由人气IG网店做到实体舖
店舖叫雪「妈」糍,因为由两姊妹开,专卖妈妈做嘅手工雪米糍
口味有特色,大部份系人气之选
一粒大概半只手板咁大🖐🏻外型似雪梅娘,~65g重

▶️ 小山园抹茶oreo ($37)
外层透明糯米皮厚薄适中,超级软糯烟靭,可以拉扯到天花板🤩

糯米皮本身冇乜味道,主要靠入面满满嘅忌廉
平日唔钟意食忌廉嘅我都觉得好食,亦唔觉得太漏

因为冇用Oreo中间白色𠮶层,所以都唔甜
小山园抹茶oreo

食完一啖完全停唔到口🤤想节制啲都唔得
抹茶控极度推介✨

真系好好食,可能因为市面上唔系好多类似嘅甜品
加上人手制,用上独创配方,自己屋企整唔到同一种味道👅
佢其他口味都吸引,茶系、朱古力系、水果系都有

包装卖相靓,用嚟送礼好啱

嚟紧中秋节唔想食月饼,可以买佢哋嘅中秋礼盒试试,打破传统
不过价钱上进取少少🤏🏻一粒都要接近$40,间中一次半次食吓就值得嘅~
外卖自取
小山园抹茶oreo