2020-06-25
放假想离开繁忙城市,去离岛散下心,见天气好就拣左去香港最南端——蒲台岛 喺赤柱卜公码头搭10:00am船,半个钟就去到啦,行山前先揾间士多食下野,行去四大景点方向4分钟就见到呢间坤记士多。门口有蒲台岛特产紫菜卖,亦指示四大景点方向,好贴心 因为唔系好肚饿,所以小编同友人叫左一碗紫菜餐蛋面share。<紫菜餐蛋面 $30>价钱唔平,但好足料好大碗,够晒两个人食 见到姨姨即叫即煎餐肉同鸡蛋,好新鲜,汤底亦唔会太咸,最正喺紫菜,好有大海的味道,捞埋面一齐食好好味。餐肉唔太油腻,鸡蛋熟既程度亦岩岩好 呢碗面作为行山前打底真系唔错。<红豆味茶果 $5>食面食到一半,姨姨就话茶果新鲜出炉,热辣辣,推介我地试下 所以我地就买左两个食,点知真系几好味,暖暖地,红豆馅唔太甜,班兰叶糯米亦令口感好香好烟韧。最后行完山小编都买左紫菜做手信 喺香港其实有好多离岛都好有特色,好relax,所以放假不妨去多D吸下新鲜空气,欣赏下美丽既风景
<紫菜餐蛋面 $30>
<红豆味茶果 $5>