2016-10-12
好耐都无去太古坊附近开饭,今日朋友要求去太古坊附近聚一下,就拣左间食评唔错既餐厅食晚饭。太古坊咁高级既写字楼,当然吸引左唔少餐厅进驻,比起以前我系太古坊工作时候,又多左唔少食肆。今次呢间Bake N Grill,位置唔系太起眼,但系都唔算太难揾。由于平日关系,餐厅无咩人,Office D鬼佬同 ABC都系Bar度饮酒食花生…造就左一个宁静悠闲既晚餐!餐牌选择虽然唔多,前菜餐汤Pasta每种类都系3-4款,但胜在每款都好吸引,有猪有牛有海鲜,Cover左唔少喜好!多士﹕有牛油及Pesto 比你查面包,牛油已放室温唔会实的的,最欣赏系个自家制Pesto,无咩地方咁做,工序烦、成本高,佢应该隔起左打Pesto D油,更适合查面包,够细心!正!凯撒沙律﹕Presentation 几特别,个多士做左个圈去焗,又够香口。罗马菜尚算新鲜,酱汁够浓味但份量略少,食到尾有D唔够沾。君度果冻鸭肉批﹕鸭丝够味又一丝丝,有个多士比你配,置顶君度果冻其实同鸭丝一食的话,个君度味系会被鸭丝抢左味,分开食先食到君度果冻既味。沙律配菜可以平衡下个味浓既鸭丝,但系沙律份量略少!焗法式洋葱汤﹕传统做法,有Gruyere,
焗法式洋葱汤﹕传统做法,有Gruyere,有Toast,洋葱炒得岩岩好,明显食到洋葱甜味。加上牛汤底,够浓味。洋葱同芝士份量唔少,一路饮汤都夹住洋葱同芝士,饮完都饱左一半。正!
日本活性水饲育猪架﹕呢个系我既主菜,一直热爱食黑毛猪既我,今次都可能系第一次食活性水饲育猪,本来想Order 八成熟,但系待应介绍,大厨只会做到七成,以维持出品质素,既然系咁就七成。上枱非常对办,Grill 炉既烙印另人口水直流。切一刀,肉质带Pink个感觉都系过左七成,但系近骨位置就得5成,呢个系烧有骨扒既必然。入口肉质无想象中咁爽口鲜甜,但系重GRILL味,肉质虽然唔干身,但系亦唔算系多汁,只系中规中矩之作,可能活性水饲育猪就系咁,但不免有少少失望。
白酒蚬肉意粉﹕Well,钟意食肉既我,万万想唔到系呢间以肉为主打既地方,食到呢个超好味既白酒蚬肉意粉。我只系叉朋友少少,但系一入口未经细嚼,已经食到三种突出味道,白酒既酒味、蒜片既香味、蚬肉既鲜味同时系口腔入面,但系又好平均,无话边一个味抢过左另外两种,而且你会感受到微微酒精味道,非常之出色,面条硬度亦都岩岩好,蚬肉份量亦足。呢个白酒蚬肉意粉绝对系近年我食过最好食既。我个猪架系呢一刻已经被比下去。
Whole Pineapple Sorbet﹕原只菠萝,Sorbet好松软,唔会实的的,甜甜酸酸,消滞佳品。
整体黎讲环境唔错,可能人客唔多,服务好好,兼且上菜有序,可以慢慢食、慢慢叹,餐汤Pasta尤其出色,三五知己系度聚一下就最岩。