2023-04-24
Book左球场,同朋友到上环市政大楼打羽毛球🏸伸展筋骨😄,一打就打2个钟😆。朋友有事未能一齐食lunch, 唯有自己一丁友做孤独的美食家啦。朋友之前在中上环果边返工,都有去过唔同餐厅食肆。她介绍我去’煮意’,话细细间,食物质素ok, 咁我就过来试下。小餐厅真的很细,坐到大概9个人,高櫈。接受现金only。只见一男一女负责楼面和厨房,家庭式经营。我就试吓朋友推介既红酒牛肉跟饭,配餐汤再加多$5要埋餐饮。是日系杂菜汤,并不是坊间茶记好浓既罗宋汤味道,反而系味道较为淡口啲,相信系自家煮既汤,好屋企既味道,还ok的。红酒牛肉配饭 - 味道几好,有红酒加上淡淡牛油味烹调下,牛肉都几腍和入味,几开胃,令人一啖一啖咁食落去,内里有几旧红萝卜,我系清碟架😆😆至于餐饮,我叫左热奶茶。可能我仲食紧饭,而且每人对奶茶口味不一,店员就冲好壶茶,比罐淡奶,由我发挥🙄😆我系满意小店既味道架。响我食紧嘢期间,正值lunch break 开始,都见唔少人过来买外卖,有啲系熟客仔。相信佢既味道系令人再encore的⋯听到啲食客系order 红酒牛肉饭,三文鱼天使面,鸭胸阔条面⋯我谂比较受欢迎的。他日我再过来,我谂会试下
他日我再过来,我谂会试下蒜香蚬肉意粉既🤔🤔😉😉