2023-04-24
Book左球場,同朋友到上環市政大樓打羽毛球🏸伸展筋骨😄,一打就打2個鐘😆。朋友有事未能一齊食lunch, 唯有自己一丁友做孤獨的美食家啦。朋友之前在中上環果邊返工,都有去過唔同餐廳食肆。她介紹我去’煮意’,話細細間,食物質素ok, 咁我就過來試下。小餐廳真的很細,坐到大概9個人,高櫈。接受現金only。只見一男一女負責樓面和廚房,家庭式經營。我就試吓朋友推介既紅酒牛肉跟飯,配餐湯再加多$5要埋餐飲。是日係雜菜湯,並不是坊間茶記好濃既羅宋湯味道,反而係味道較為淡口啲,相信係自家煮既湯,好屋企既味道,還ok的。紅酒牛肉配飯 - 味道幾好,有紅酒加上淡淡牛油味烹調下,牛肉都幾腍和入味,幾開胃,令人一啖一啖咁食落去,內裡有幾舊紅蘿蔔,我係清碟架😆😆至於餐飲,我叫左熱奶茶。可能我仲食緊飯,而且每人對奶茶口味不一,店員就沖好壺茶,比罐淡奶,由我發揮🙄😆我係滿意小店既味道架。響我食緊嘢期間,正值lunch break 開始,都見唔少人過來買外賣,有啲係熟客仔。相信佢既味道係令人再encore的⋯聽到啲食客係order 紅酒牛肉飯,三文魚天使麵,鴨胸闊條麵⋯我諗比較受歡迎的。他日我再過來,我諗會試下
他日我再過來,我諗會試下蒜香蜆肉意粉既🤔🤔😉😉