2021-12-07
之前去过天水围西铁站附近嘅一间打卡甜品舖《一糖》,啱啱个weekend,同咗囝囝去完屏山图书馆之后, 就谂住一齐嚟打卡。 原来隔离开咗一间好Chill嘅cafe, 二话不说就去叹杯咖啡、顺便食个brunch。呢一间cafe叫做《 Flat mountain》, 颜色采用咗浅蓝色同白色, 感觉非常之清新。一入去好容易就畀呢一幅彩虹Tea Bag墙吸引, 各款茶包功效不同, 色彩缤纷, 打卡一流。先叫咗一款Poked自选盖饭, 唔想食饭嘅朋友仲可以选择以沙律菜代替白饭, 绝对啱晒贪靓又怕肥嘅女士。盖饭可以选择一款主食, 我拣咗日式牛肉, 甜甜地, 小朋友最钟意。 另外亦都可以选择三款配料, 我拣咗支豆、 牛油果、 同车厘茄。每款配料都好新鲜。牛油果除咗系superfood之外, 用嚟送饭都相当之好味,creamy嘅口感食落仲有少少似三文鱼添。咖啡就叫咗呢一杯特别少少嘅《Dirty》。 呢一杯咖啡饮落渗出榛子nutty味, 而且仲有冰火嘅感觉,上暖下冰,令人 enjoy。仲有店长推介嘅呢个呢一款生酮burger, 有烟三文鱼、cream cheese、同牛油果酱, Burger包食落软熟,
仲有店长推介嘅呢个呢一款生酮burger, 有烟三文鱼、cream cheese、同牛油果酱, Burger包食落软熟, 绝对令人有惊喜, 简直系食住瘦呀。