2017-06-23 1316 浏览
中午知道妈咪唔煮饭, 爸爸又出左街, 所以约妈咪去二人世界, 妈咪喜欢中菜, 所以都想揾间唔错既酒楼, 忽然谂起之前去过鳄鱼裇大厦的玉桃轩, 上次食过真系唔错, 所以就决定呢间, 马上订位。拣玉桃轩另外一个原因系近APM, 食饱饭可以去行下当散步。放工同妈咪在APM行左一阵后就去酒楼了。由于早到所以未太多客人, 7点半后已经多客人, 建议7点半后入座最好订位。酒楼装修高尚, 餐牌种类多, 价钱亦合理, 我地最后点选:烧腩仔 $88瑶柱海皇杂菜煲 $88油泡滑斑球 $168前菜一碟系带少辣的黑木耳, 黑木耳对身体好, 多吃都可以。脆皮烧腩仔真系做到皮脆, 每件只带少少肥膏, 唔会过份油腻而且好香, 肉质好滑。一啖一口好正 !瑶柱海皇杂菜煲估不到有大量的菜, 小唐菜, 菜心, 绍菜, 西兰花, 菇类, 云耳, 而且还有虾仁, 小贝柱, 粉丝等……粉丝吸收了汤汁, 送饭系一流。味道好清, 饮左汤都唔会口渴。油泡滑斑球价钱虽然要$168,但食后真系觉得值得。 斑球切大片, 经油泡过的斑球及鱼皮好香口, 易入口而且可以吃不停。伴碟的西兰花, 最怕煮得太生太硬, 加上妈妈牙齿唔好, 太硬的𣐕部可能

酒楼装修高尚, 餐牌种类多, 价钱亦合理, 我地最后点选:
烧腩仔 $88
瑶柱海皇杂菜煲 $88
油泡滑斑球 $168

前菜一碟
系带少辣的黑木耳, 黑木耳对身体好, 多吃都可以。
前菜

油泡滑斑球
价钱虽然要$168,但食后真系觉得值得。 斑球切大片, 经油泡过的斑球及鱼皮好香口, 易入口而且可以吃不停。伴碟的西兰花, 最怕煮得太生太硬, 加上妈妈牙齿唔好, 太硬的𣐕部可能较难咬, 估唔到西兰花炒得刚好, 软硬适中, 还有黄椒及红椒。整碟无论色彩及味道都好出色。

白饭
由于每碟𩠌份量都多, 所以叫了碗白饭, 妈妈胃部易不适, 外出食饭难免会遇到白饭太硬, 好彩酒楼白饭正常, 不会过硬。配上杂菜煲的汤, 更加易入口
白饭

职员服务好好, 不时主动替我们换碗及添茶, 食到饱一饱后, 再去APM行下消化一下都系唔错的选择。

前菜