2009-05-08
8-5-2009虽然几条街之隔的酒店「放监」, 但我0地无惧封路塞车及人群, 如常到湾仔开餐, 今次试试呢间卤水鹅店. 大家各自叫了扣底三并 ($32) 及双并 ($29) 饭, 又因为想尽量试多 d, 全部(食送)都唔同, 方便 share 食.我的三并系卤水鹅 + 猪大肠 + 墨鱼... 卤水汁十分香浓, 唔会得个咸字, 正 鹅件颇肥, 肉嫩腍但又带点爽腩0个只咬口, 加上十分入味, 正! 猪大肠一样入味, 带点「臊」味, 咬落爽口, 不过实在太肥了, 又0黎胆固醇万岁? 墨鱼亦唔错, 爽口, 唔韧, 仲带点鲜甜味, 估佢唔到; 仲有「搭」的卤水豆腐, 有点0鞋, 但十分入味, 好好食!朋友的猪颈肉 + 卤水蛋双并就唔及三并好 -- 猪颈肉腍腍的, 肉质有点散收收; 卤水蛋就较干又完全唔入味, 不过用的系鸭蛋 (?), 即使唔入味仍然食到颇浓蛋香, 算系咁.食物唔错, 店内环境卫生及阿姐态度就麻麻 (食食0下有只小昆虫从天而降, 吓得我0丫...), 不过佢主要做外卖生意 (人龙长到....), 而且0黎得呢 d 地 mou 店, 唔系食装修呀嘛? 下次0黎, 会再
下次0黎, 会再食鹅肉, 仲会食鹅肠, 鸭舌, 鹅肝... etc etc.