记得以前大学时期,时不时就会过尖东揾好嘢食,依家出咗嚟做嘢已经甚少入去,但今次入去系帮衬一间朋友大推嘅日式居酒屋🤩 佢嘅环境系似日本传统嘅居酒屋,比较怀旧👀 而店员嘅service都好好,keep住帮我哋收野同加水,即刻睇吓以下嘅美食推介👇🏻嚟呢度可以食到原条手钓池鱼,而且性价比几高!餐厅仲好贴心咁准备咗厚切同薄切😗 厚切鱼油较甘香,肉质软腍又唔会韧,点上少许芥末同豉油就好鲜甜;而薄切就要点餐厅自家制嘅酸汁,可以更加升华池鱼嘅鲜味,有味蕾更上一层楼嘅感觉😋最后,餐厅仲拎咗成条鱼骨去熬汤,劲鲜甜,饮完仲想饮多碗🤤见活石蚝依家做紧推广,就嗌咗,石蚝几肥美,而且食落带淡淡海水味,好新鲜,一啲腥臭味都冇,而佢𠮶个酸酸地嘅汁同样提鲜一流,食落更鲜甜😌 平时唔算太好𩽾𩾌鱼肝,但因为店员推介就试试佢,点知又有惊喜😳 入口creamy而且好滑,最紧要系完全唔似之前食过嘅𩽾𩾌鱼肝咁腥,相当唔错👍🏻唔怕老实讲,其实今次系我第一次食萤光鱿鱼,一直都怕呢啲鱿鱼会好腥好难咬,但原来入口滑溜得嚟又几爽口👀 鱿鱼份量都几多,而且每只都好新鲜!呢个啱哂啲爱茜之人🤣 煎得香脆嘅豚肉片包住满满嘅芫茜,芫茜味一野系口腔内

手钓池鱼
池鱼汤
最后,餐厅仲拎咗成条鱼骨去熬汤,劲鲜甜,饮完仲想饮多碗🤤

时令活石蚝

𩽾𩾌鱼肝

鲜萤光鱿鱼

芫茜豚肉卷
呢个啱哂啲爱茜之人🤣 煎得香脆嘅豚肉片包住满满嘅芫茜,芫茜味一野系口腔内扩散出嚟,超重口味,茜人一定钟意!

烧鸡全翼
好耐未试过咁高质嘅烧鸡全翼,热辣辣食落好多肉汁,而且只系加咗简单嘅盐就已经鲜味十足,好好味😋

炸墨鱼饼
炸墨鱼饼每块都好厚,食得出好香墨鱼味同咬到有唔少墨鱼粒!如果佢嘅口感再弹牙啲就更加正🤤

浓汤大虾乌冬
我可以话,呢个系暂时食过最好食嘅虾汤乌冬😍 汤底好浓郁,每啖汤饮落都有虾嘅鲜味,另外乌冬滑溜得嚟又烟韧,非常高质!而且虾都好爽口弹牙,真心推介🤩

手钓池鱼
池鱼汤