2022-11-23
定食 Doraya (厚福街)地址: 尖沙咀厚福街8号H8 6楼#yauyau_尖沙咀Doraya系专门卖吞拿鱼嘅,佢完全可以比到你喺日本食到吞拿鱼嘅味道,如果大家好挂住日本嘅吞拿鱼,可以嚟依度试吓。不过佢夜晚比较多人,要等一等位, 而且冇得book枱,人齐先可以入。🍣🍣蓝鳍吞拿鱼扒丼定食 $153吞拿鱼扒烧过之后可以将佢嘅香味更加提升,油脂甘香饱满,上面𠮶啲芝麻同埋酱汁同吞拿鱼嘅香味互相配合。啲饭捞埋温泉蛋加埋啲葱花好适合送饭呀。寿司饭嘅酸度平衡得好好,好啱同鱼生一齐食。🍣🍣特选蓝旗吞拿鱼片丼 $158呢度嘅吞拿鱼绝对对得住佢嘅价钱,每贵一级嘅吞拿鱼香味同埋油脂都会随着一齐上升,而且佢所有吞拿鱼都会切到佢淡淡食落去都唔会食到筋,唔会似出边啲连锁寿司舖咁多筋,同埋佢嘅解冻亦都好专业,拎到出嚟完全系常温嘅状态而冇丁点雪藏味。🥚🥚茶碗蒸 跟餐free呢度嘅茶碗蒸蛋香浓郁,入边有冬菇虾呜门卷。蒸出嚟嘅熟度啱啱好,令到佢非常细滑而带有油香,亦都唔似出边茶碗蒸食到最尾个底有好多水,啲蛋同水嘅比例配合得好完美。面豉汤呢度冇出边街咁酸,我本身唔钟意饮面豉汤都可以成碗饮晒。味道: 4.5/5服务:
地址: 尖沙咀厚福街8号H8 6楼
#yauyau_尖沙咀
🍣🍣蓝鳍吞拿鱼扒丼定食 $153
🍣🍣特选蓝旗吞拿鱼片丼 $158
🥚🥚茶碗蒸 跟餐free
面豉汤
呢度冇出边街咁酸,我本身唔钟意饮面豉汤都可以成碗饮晒。
味道: 4.5/5
服务: 4/5
环境: 4/5
番兜: 4.5/5
#尖沙咀美食 #美食 #好吃 #instafood #foodstagram #foodphotography #yummy #foodiehk #hkfoodie #foodie #igfood #hongkong #hkfood #日本菜 #doraya # #尖沙咀日本菜 #吞拿鱼 #鱼生饭