餐厅: 雅 ‧悠蔬食
资讯:

🫶「雅·悠蔬食」位于尖沙咀中国保险大厦楼上,位置比较近尖东。品牌亦有另一分店于荃新天地。尖沙咀餐厅装潢舒适,以粉紫色为主题。除咗多个卡座适合二至四人,入边亦有圆枱适合多人聚会。墙身放满了不同的油画,同时亦播着多首动漫/经典的纯音乐,令人感到很放松😎。🍴和风淮山野菌烩扁意粉加入和风汁会过的扁意粉色泽浅啡色,而且色泽均匀。每一条片意粉都沾到酱汁,咸咸地非常好食。扁意粉相对会有少少咬口,捞埋野菌食个口感我几钟意。茄子炸过后表面加了少少盐,非常咸香。牛油果新吞拿鱼墨西哥🇲🇽卷饼配红菜头苹果藜麦沙律🥗红菜头苹果藜麦沙律啱晒女士食,味道食落几清新。红菜头汁既苹果味道特别,配搭藜麦加沙律依两款食物非常健康。墨西哥🇲🇽卷饼外皮系浅绿色,卖相吸引,入边夹咗牛油果同新吞拿鱼好好食。每套餐以$10加配[前菜及餐汤](中汤)天山雪莲椰子花生雪耳汤-胡麻茄子及牛蒡雪耳汤的天山雪莲及椰子味都好出,整碗汤非常浓味。味道刚好唔会偏咸,亦感觉到佢冇味精,非常有住家汤feel。(西汤)甘笋薯仔椰菜花汤-迷你香脆法包加入甘笋薯仔椰菜花配料后打溶,用匙羹𢳂起非常各黏身,钟意佢打到好溶唔会有一粒粒嘅质感,而且饮落好滑身。同时有

🍴和风淮山野菌烩扁意粉

牛油果新吞拿鱼墨西哥🇲🇽卷饼配红菜头苹果藜麦沙律🥗

每套餐以$10加配[前菜及餐汤]
(中汤)天山雪莲椰子花生雪耳汤
-胡麻茄子及牛蒡

(西汤)甘笋薯仔椰菜花汤
-迷你香脆法包

加入甘笋薯仔椰菜花配料后打溶,用匙羹𢳂起非常各黏身,钟意佢打到好溶唔会有一粒粒嘅质感,而且饮落好滑身。同时有浓浓既甘笋味!

及/或[饮品]🥤
冻蓝蝶花雪梨汁--蝶豆花嘅独有紫色颜色饮品卖相精致,适合女士打卡。同时雪梨汁亦都非常润喉。

冻青柠百香果冰茶
青柠加百香果两样同样酸酸地饮品可以令人开胃。

间唔中都想清肠胃食吓素食健康啲,下次想食素食不妨去雅·悠蔬食@尖沙咀/ 天·悠蔬食@荃湾店食啦~
  • 蓝蝶花雪梨汁