2024-11-10
🎈焱丸水产 (尖沙咀)🔍尖沙咀棉登径23号华枫大厦地下5&6号舖----睇电视见到杜如风介绍日本浜烧放题,搞到心痒痒自己都想食,高质嘅浜烧放题香港就貌似仲未有,不过呢间主打浜烧嘅餐厅就可以俾我止下瘾先。餐厅装修好有气氛,日系居酒屋装潢,加上暗黄嘅灯光,好适合约想三五知己喺度饮酒食浜烧,虽然系星期一夜晚,但系八点左右依然全场满座,好彩有提早book位。-イカウタ入りホイル焼(酱汁焗原双鱿浜烧)鱿鱼同洋葱嘅份量比例大概系一比一左右,鱿鱼质感爽弹,洋葱爽脆,系偏向浓味嘅小食,好适合佐酒。-牡蛎と野菜の鉄锅ご饭(蚝锅饭)蚝肉饱满大只,一共有四大只,两个人分啱啱好,再加埋三色椒,同埋洋葱等等,令整个饭更添口感,酱汁香香甜甜好下饭,不过食到底酱汁嘅量会比较多,如果钟意少汁或另上,记得提早要求。-ねぎとろ(香葱吞鱼蓉三文鱼籽卷)三文鱼子鲜甜鲜甜的,加上大量柔软无筋嘅吞拿鱼蓉,入口口感幼滑。-サーモン巻き寿司(三文鱼中卷)三文鱼鱼脂味颇出,中间包著牛油果、蟹柳、青瓜、玉子等等,一共六大卷,系稳阵唔会出错嘅配搭。-活贝盛り合わせ(特盛り)(焱丸活贝特盛)是晚最期待嘅浜烧,里面包括咗有帆立贝、牡蛎、生蚝、
🔍尖沙咀棉登径23号华枫大厦地下5&6号舖
----
-イカウタ入りホイル焼
(酱汁焗原双鱿浜烧)
-牡蛎と野菜の鉄锅ご饭
(蚝锅饭)
-ねぎとろ
(香葱吞鱼蓉三文鱼籽卷)
-サーモン巻き寿司
(三文鱼中卷)
-活贝盛り合わせ(特盛り)
(焱丸活贝特盛)
是晚最期待嘅浜烧,里面包括咗有帆立贝、牡蛎、生蚝、甲罗烧、鲍鱼、白蚬等等,整体质素上加,鲍鱼上台仲识郁,整个过程都有服务员帮我地烧,所以火候控制得好好,好方便。