2024-05-17 30 浏览
今天同朋友去尖沙咀行街睇戏,到食晚饭时就系附近揾吓嘢食,尖沙咀都有好多食物店,我朋友话记得附近有间好食又抵食嘅餐厅,这间餐厅叫极上冰室,位于尖沙咀漆咸道南41-45地舖,尖沙咀东地铁站P3出口,行几分钟就到,非常方便。极上冰室门外招牌好亮,令人一眼就望见这间餐厅,餐厅内空间都好宽敞,亦装修得好靓好整洁,室内都有招牌写住欢迎来极上冰室,光度十足,墙上亦有冰室食品画来推介俾大家,整得都几靓,而座位都坐得令人舒服,尤其是卡位,餐厅员工亦有礼貌,服务态度好,来这里食都唔错。餐牌都有很多种食品款式选择,早上7:00-11:30有营养早餐及欧陆风情餐,11:30-22:00有常餐,全日有港式风情三文治及多士,14:00-18:00有下午茶及欧陆风情餐,而11:30后供应有汤饭、粉面饭、极上十二味套餐、极上小菜、马来咖喱、小食、饮品、特饮,真系好多食物选择,尤其是极上小菜好吸引又好抵食,有三种小菜,镬气小炒、煲仔类、蒸类,加多$12可转做套餐,包括有埋白饭、例汤同平饮品,而且亦可变成二人套餐及四人套餐,睇餐牌入面食物照片见到都好靓,价钱又唔贵,真系抵食。我哋就叫咗极上十二味嘅黄金虾球和豉椒炒鲜鱿套餐

我哋就叫咗极上十二味嘅黄金虾球和豉椒炒鲜鱿套餐,极上小菜镬气小炒嘅干煸四季豆和黑椒牛柳粒炒碎肉瓜,同埋小食甜品嘅炸双皮奶,饮品就选咗柠檬蜜、利宾纳和杏仁霜。首先上枱系热辣辣嘅例汤,红汤是罗宋汤,中汤是青红萝卜汤,红汤嘅浓调度适中,中汤唔咸唔淡够晒味,两种汤都好饮,跟住来是两杯饮品柠檬蜜和利宾纳,两杯饮品都少甜好饮,尤其是柠檬蜜解油腻一流,好配合吃餐。

黄金虾球份量都唔少,未落枱已经闻到香喷喷味道,有大量咸蛋黄粒粒,好香咸蛋黄味,啲虾都好大只,食落口非常松脆弹牙,又唔油腻,连埋啲生菜丝食非常好食,豉椒炒鲜鱿份量亦唔少,鲜鱿又系好大嚿好爽滑,豉椒味好浓郁超惹味,同饭好配合,虾同鱿鱼都好新鲜,食物质素都几高。黑椒牛柳粒炒碎肉瓜份量多,牛柳粒肉质鲜嫩,好有牛肉味,碎肉瓜片片都爽囗,连埋香辣惹味黑椒汁,更是美味无比,干煸四季豆是著名嘅川菜,配合蒜头、姜、葱、辣椒、碎肉来炒,四季豆炒得好干身爽点,好惹味又不太油腻,只有少少嫩,亦送饭一流。最后吃埋小食嘅甜品炸双皮奶同埋饮品嘅杏仁霜,炸双皮奶个皮面好香脆,入边好重奶味,外脆内软,甜度啱啱好,而杏仁霜亦好够杏仁味,又唔浓唔淡,亦都唔太甜好饮,亦都好配合食完饭食嘅甜品

这间冰室餐厅好值得推荐俾大家,食得好滋味又好抵食,价钱又唔贵,每道菜份量都足够,让食客吃得尽兴满足,我哋下次都会再来食其他嘅食品及饮品。