2024-09-19
今天要介绍的餐厅系位于尖沙咀诺士佛台,系一间系香港开左好耐既韩式居酒屋。餐厅环境比较暗营造一个舒适气氛,同埋有几间榻榻米房供小聚之用。睇完餐牌望到价钱比较贵,但原来食物好大份,好适合成班朋友系落去下面酒吧区饮酒前过黎医肚先。同埋见到餐厅而家做紧优惠,星期一同日过黎食饭额外有8折。上菜前仲会提供6款前菜分别有泡菜,芽菜,沙律,青瓜,青菜和鱼干仔,味道不错。酱油蟹248+ 酱油蟹伴饭$58酱油蟹都几抵食同几大只,蟹肉没有一点腥味,而且蟹膏份量系非常多,但就系酒味太重食落有少少苦。另外,我地仲加左钱叫个酱油蟹伴饭,职员会帮手将蟹膏,紫菜,蔬菜丝,蟹子同蛋黄等材料捞好,然后酿入蟹盖上。饭吸收了蟹汁的精华,香气扑鼻。炖猪骨锅 $358我地以为炖猪骨锅就系用个锅黎上菜,原本系用铁板黎上菜。猪骨系好多件,猪骨用泡菜经过长时间的慢炖,肉质非常嫩。食落既时候泡菜同猪骨都系唔辣,亦有薯仔配菜都焖到非常淋。䲞鱼刺身$300(时价)都韩国餐厅都有剌身。䲞鱼刺身食落带少少爽口,厚簿适中,鱼肉有与光泽。除左有日式食法搭配酱油和山葵之外,职员仲教左一个韩式食刺身既方法, 就系用生菜包住刺身加埋辣酱同葱花等一齐食,更
酱油蟹248+ 酱油蟹伴饭$58
炖猪骨锅 $358
䲞鱼刺身$300(时价)
都韩国餐厅都有剌身。䲞鱼刺身食落带少少爽口,厚簿适中,鱼肉有与光泽。除左有日式食法搭配酱油和山葵之外,职员仲教左一个韩式食刺身既方法, 就系用生菜包住刺身加埋辣酱同葱花等一齐食,更有风味。
辣牛肉八爪鱼锅 $398
个锅有gas炉烘住就唔会食食下变冻,份量多到两个人都食唔哂。材料有牛肉,八爪鱼,粉丝同菜等,好似食紧杂菜煲咁,食材索晒汤既味,个汤饮落其实唔辣仲几好饮。
狎鸥亭居酒屋
尖沙咀诺士佛台9号冠福中心1楼