2024-03-04
超钟意佢个入口,感觉好似入咗宫崎骏动画世界咁有可爱嘅无脸男招呼我哋☺️一入去已经闻到好大阵石头锅饭香味午市选择甚多,最平$98,唔净止得刺身寿司每个set包茶碗蒸、沙律、前菜、甜品,相当丰富🍱▶️ 沙律 Salad沙律菜切得幼细🥗配上鲜甜车厘茄,食落清新配上深煎芝麻酱好开胃▶️ 前菜 Appetizer系腌大豆芽菜配牛肉粒,充满蒜香韩式风味▶️ 三文鱼刺身 Salmon sashimi有两切🐟有色泽且味道新鲜钟意佢个山葵香得黎唔攻鼻▶️ 面豉汤 Soup味道正常,用粉沟嘅,咸味适中入面有海带同豆腐粒▶️ 茶碗蒸 Steamed egg几特别,有层蟹肉羹起面入面有冬菇同白果而唔系常见嘅鱼蛋蟹柳😲味道偏淡但带有鲜甜味▶️ 特选杂锦寿司定食 12 pieces of special assorted sushi set meal ($138)期待已久嘅寿司!有12件:金枪鱼赤身x1 、三文鱼腩x1、章鱼x1、腐皮x1、蟹籽军舰x1、三文鱼小卷x2、加州卷x2、火炙左口鱼x1、油甘鱼x1、鲷鱼x1寿司款式随机,睇师傅心情😆个人最钟意金枪鱼赤身、加州卷同蟹籽军舰🍣蟹籽军舰爆多蟹籽!其他刺身都唔错,唯独鲷鱼味道
有可爱嘅无脸男招呼我哋☺️
一入去已经闻到好大阵石头锅饭香味
午市选择甚多,最平$98,唔净止得刺身寿司
每个set包茶碗蒸、沙律、前菜、甜品,相当丰富🍱
▶️ 沙律 Salad
沙律菜切得幼细🥗配上鲜甜车厘茄,食落清新
配上深煎芝麻酱好开胃
▶️ 前菜 Appetizer
系腌大豆芽菜配牛肉粒,充满蒜香韩式风味
▶️ 三文鱼刺身 Salmon sashimi
有两切🐟有色泽且味道新鲜
钟意佢个山葵香得黎唔攻鼻
▶️ 面豉汤 Soup
味道正常,用粉沟嘅,咸味适中
入面有海带同豆腐粒
▶️ 茶碗蒸 Steamed egg
几特别,有层蟹肉羹起面
入面有冬菇同白果而唔系常见嘅鱼蛋蟹柳😲
味道偏淡但带有鲜甜味
茶碗蒸
期待已久嘅寿司!
寿司款式随机,睇师傅心情😆
个人最钟意金枪鱼赤身、加州卷同蟹籽军舰🍣蟹籽军舰爆多蟹籽!
其他刺身都唔错,唯独鲷鱼味道腥啲
用咗醋饭所以啡色,不过略嫌唔够寿司醋味,同埋饭质可以黏身番啲
否则饭同刺身比例几好
特选杂锦寿司定食
▶️ 蒲烧鳗鱼饭定食 Grilled eel box set ($118)
个蒲烧鳗鱼几大条,完全遮盖饭
烧得唔错,酱汁唔会太多,适合喜爱淡味者
米饭中加入一条条蛋丝,冇咁单调,只系当日饭质湿身咗少少🤏🏻
蒲烧鳗鱼饭定食
▶️ 自家制厚切吉列岁米豚稻庭乌冬定食 Homemade thick- cut umaiton pork cutlet Inaniwa udon set ($118)
真系厚切吉列猪扒,有~2cm厚
外层香脆粉浆唔厚,猪扒多汁充满油香🐷
可按个人喜好点酱油
旁边稻庭乌冬配汤,幼身顺滑,但份量相对细
自家制厚切吉列岁米豚稻庭乌冬定食
▶️ 黄豆粉蕨饼
最尾每人一粒蕨饼做甜品😋少少烟韧又黏黏地,外层黏满黄豆粉
甜少少但得一口就啱啱好
每个set都超级丰富大份,抵食饱肚🥰
环境舒服,犹如置身日本,周围都系灯笼🏮
有啲榻榻米位要除鞋🤣好有feel
服务唔错,上菜快手,食物新鲜,上枱热辣辣
性价比算高,平均$130/人 (会员仲可享88折)
算得上尖沙咀区平民日式餐厅,难怪午饭时段咁多打工仔嚟食,全场爆满