2024-12-13
2024年11月30日 星期六呢排周围都开始挂满圣诞灯饰,所以就同BB成日出街影相,等佢感受一下圣诞气氛,呢日影完相之后竟然喺尖沙咀见到呢一间新开张冇耐嘅餐厅,网上面见到其他分店评价都唔错,之前仲有做卡通人物主题既食物添,一直都想揾机会去试下,见当时冇乜人排队,入面仲有一两张枱可以入座,所以就决定入去试试见到餐牌都有好多款式可以选择,而我哋入座嘅时间啱啱好做紧晚餐,仲有晚市套餐可以拣添,虽然已经冇咗卡通人物主题既食物,但见到餐牌嘅食物图片仍然好吸引,特别系餐厅嘅主打疏乎厘,于是我哋就点左一个all day breakfast,一份意粉同一份疏乎厘share三个人食,店员都话应该好足够等咗大约15分钟,all day breakfast就首先送上,有好多配料,放满晒成个碟,当中有烟三文鱼、牛油果、汉堡扒同太阳蛋等等,味道煮得啱啱好,唔会太过咸,汉堡扒啱啱好熟透,完全唔觉得韧,牛油果就好新鲜,同加满蜜糖既多士一齐食,味道更加夹呢个系酥炸软壳蟹意粉,放咗成只软壳蟹喺上面,size都几大,咬落去香脆,充满蟹肉同蟹香,意粉就煮得啱啱好,有咬口之余又挂汁,会啖仲食到蟹肉添!!饮品方面,老婆要咗热嘅
饮品方面,老婆要咗热嘅抹茶鲜奶,一嚟到已经充满抹茶嘅香味,鲜奶系顺滑嘅,同抹茶几配合,饮品上面嘅拉花完全睇得到咖啡师嘅功力,拉得好靓
我呢个系人见人爱花茶,其实系玫瑰花茶,冇谂过会成壶咁上,味道几清新,饮完可以解去食物嘅油腻感,饮完可以再叫店员添加热水,两个人share饮都好足够
最后有期待已久嘅疏乎厘,呢个疏乎厘上面有蓝莓酱同希腊乳酪,仲附有一球云呢拿雪糕,疏乎厘质感好轻盈,食完都唔觉得有罪恶感,配上蓝莓酱一齐食酸酸甜甜,食完更加开胃,希腊乳酪同疏乎厘都好夹,口感好丰富,我哋极速已经食完清碟
埋单五百几蚊,食到劲饱,期待下次尝试唔同口味嘅疏乎厘!!