餐厅: 雅 ‧悠蔬食
资讯:

2022-08-18 892 浏览
📌 雅 ‧悠蔬食 - 尖沙咀金马伦道48号中国保险大厦3楼B号舖🗓(16/8) 星期四 ⏰ 下午7点左右💈特式:有时食得肉多想食下斋清清地,今日揾左间位于尖沙咀嘅素食餐厅,佢颠覆咗我一向对素食嘅睇法,原来食素都可以食得好有品味同好精致。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:今日叫左个Dinner set再加一个意大利牛肝菌干烧伊面,等我开始讲吓味道先......餐汤🍵 - 佢餐汤有两个选择(中/西),我叫左个西式嘅菠菜桃胶忌廉浓汤,好香好重菠菜味,亦有好多桃胶,好香浓好好饮。前菜🥗 - 两款前菜分别系罗马蕃茄配胡麻酱及凉拌黑木耳,两款都好清新好开胃。手卷🍙 - 手卷我要左芦笋素香松苜蓿芽手卷,好fresh,紫菜又好爽脆,不过有少少草青味。牛油果新吞拿鲜豆包荞麦焗千层阔面 - 我本人好钟意食千层阔面,所以拣左佢做我今晚嘅主食,佢亦焗得好出色,唔讲系素真系估唔到,佢做到好香口,食落真系好似有肉香味咁,焗到热辣辣/脆卜卜,食过返寻味。意大利牛肝菌🍄干烧伊面 - 呢个可能系我食过最好食嘅干烧伊面,佢牛肝菌味好浓好香,配埋佢d牛肝菌汁索晒入去d伊面度,真系一绝。甜品🍰🍦 - 甜品就加配咗伯爵红茶乳
🗓(16/8) 星期四 ⏰ 下午7点左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

甜品🍰🍦 - 甜品就加配咗伯爵红茶乳酪蛋糕,红茶同乳酪嘅味道都好出,又唔系太甜,质感亦都好软滑,我觉得出色过好多酒店嘅出品。

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
饮品 - 餐饮加配左杯香脆五谷杏仁牛奶,味道有啲似杏霜个类,未算好突出。

🍽环境:餐厅环境好雅致,好有d古典嘅感觉,装饰以白色同紫色为主,好似7~80年代嘅西式餐厅feel,感觉比人好舒服,食饭都变得心情好轻松。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服务:职员服务好好,声线好温和,整体俾人感觉舒服,我个set有甜品,职员见到我食晒主菜时会主动问我需唔需要上甜品

💰💸价钱:今日total叫左一个dinner set,加配左特饮同甜品,再叫左个意大利牛肝菌干烧伊面,埋单$400左右,以佢嘅食物质数加埋个舒适的环境,绝对系值。

🐲💬总结:我觉得如果我个排食得肉太多,想食下素菜健康下,都会再嚟试吓佢其他出品。

推荐指数:❤️❤️❤️❤️🤍
牛油果新吞拿鲜豆包荞麦焗千层阔面