2024-09-01
今次同朋友去左位于尖沙咀诺士佛台既呢间元祖级居酒屋🏮,居酒屋以古典和风既木制家具布置而且仲有埋个日式亭园⛲️系度,真系彷佛身在日本🎏,十分有格调。 另外居酒屋主打日式烧物🍢、自家制美食及刺身🍣,配合埋微昏既环境岩哂拍拖/朋友聚会,把酒谈心💗 前菜:♥︎ 紫菜芝士年糕♥︎ 自家制炸鸡♥︎ 自家制一人沙律🥗脆卜卜既紫菜配搭芝士年糕,呢个组合我都系第一次试,外脆内软口感极佳。自家制炸鸡🐔香脆美味😋而沙律个汁微酸好开胃,面且配料好特别地有珍珠同埋丸子🍡口感烟韧有咬口‧ 烧物:♥︎ 豚肉车厘茄串♥︎ 牛舌♥︎ 烧活鳗♥︎ 金山寺鸡肉♥︎ 原只汁烧日本鱿鱼呢度既烧物🍢绝对有水准,烧物当中牛舌👅系我既至爱,牛舌粉嫩爽口而且有满满既油脂香味。另外鱿鱼🦑亦都好好味,鱿鱼有好香既炭烧味,肉质柔软有弹性而且Juicy 主食:♥︎ 海胆刺身饭♥︎ 海胆三文鱼籽拖罗蓉主食绝对系今餐既重点‼️ 海胆三文鱼籽拖罗蓉丼系是日Daily special🌟呢个组合一定系冇得输🤩,,丼饭面头铺满左海胆,三文鱼籽、拖罗蓉捞埋啲饭一齐食合而为一,鲜甜美味层次丰富。海胆刺身饭有埋拖罗呢啲名贵食材,绝对值回票价🙌🏻Alcohol:♥︎ 善之水🍶♥︎ Grap
前菜:
♥︎ 海胆三文鱼籽拖罗蓉
Alcohol:
♥︎ 善之水🍶
♥︎ Grape calpis soda
黎到居酒屋又点可以唔饮Sake呢🍶?善之水味道较淡、容易入口、而且米味🌾香醇,适合同朋友浅酌品尝