2023-03-02
尖沙咀足料四格火锅推介🍲花月宫📍尖沙咀金巴利道68号2楼➰好歌推介「除非我有预知的超能力,能趁疫症不猖獗时的秋天,如常邀约你去洛矶山多瑙河休假充电。」#时光倒流一句话 #林家谦➰2023年2月28日,香港终于宣布唔洗再带口罩,历时3年嘅抗疫时代终于都画上句号进入下一个阶段,抛开依几年民不聊生光怪陆离嘅种种不说,单单系市民餐风露宿无堂食嘅日子都仲系历历在目点滴在心头。🥲此时此刻,我二话不说即刻相约朋友决定今晚去食返餐好嘅庆祝下,最后拣左依间系尖沙咀新开嘅火锅店,见到网上订座仲做紧优惠添。🥳餐厅距离尖东同佐敦站都大概10分钟路程,嚟到餐厅门口,见到摆放咗好多招财猫嘅摆设,非常趣致,令人眼前一亮。餐厅装修间隔阔落,走典雅风格,配合柔和灯光令人感觉放松,可以同朋友开怀畅谈,就座后店员随即简介一下餐厅火锅汤底及放低酱料。✥汤底𖥕花月宫特色四格锅 💲268 ⭐️4.2/5⭐️选择困难症嘅我地面对众多款式汤底都心大心细,最后觉得拣依个四格锅最好,入面有齐花胶醉鸡﹑蕃茄海鲜﹑黑松露野菌﹑四川麻辣汤底,打算先饮一碗花胶鸡汤滋润下再试唔同配料唔同汤底,一次过满足哂多个选择。火锅上枱好抢眼,材料份量十足,每格
花月宫
📍尖沙咀金巴利道68号2楼
➰好歌推介
#时光倒流一句话 #林家谦
➰
✥汤底
𖥕花月宫特色四格锅 💲268 ⭐️4.2/5⭐️
火锅上枱好抢眼,材料份量十足,每格汤底都绝不马虎,除左特别附上嘅花胶同醉鸡之外,一格满满嘅野菌锅都非常慷慨,最有惊喜系蕃茄汤底真系有大量海鲜配料,十分足料。😋
✥肉类
𖥕本地手切新鲜顶级骟牯牛颈脊 💲368 ⭐️4/5⭐️
牛颈脊肉纹油脂分布均匀,餐厅仲好贴心咁提示埋灼15秒时间即可食用,入口有口感肉味浓郁,唔错。
𖥕薄切牛舌芯 💲88 ⭐️4.2/5⭐️
牛舌芯摆盘颇为精致,入口爽嫩有口感,牛舌控表示非常钟意。😋
𖥕牛将军拼盘 💲188 ⭐️4/5⭐️
拼盘有平时少见嘅牛黄喉﹑牛胸爽同黑柏叶,黄喉非常爽脆,钟意有咬口嘅朋友推荐一试,牛胸爽就适合配上一块牛颈脊或者牛舌一齐入口,增加层次感,亦都唔错。
✥丸类
𖥕风花雪月手打丸拼盘(12粒) 💲168 ⭐️4.1/5⭐️
摆盘精致吸睛,除左食开嘅手打虾丸墨鱼丸之外,比较特色嘅有手打鲍鱼丸同干贝丸,前者有鲍鱼粒入口烟韧后者有丝丝干贝,都系比较新奇有趣嘅滋味,推介一试。😋
✥饮品
𖥕Suntory Premium 380ml💲58⭐️4.1/5⭐️
打边炉最紧要个炉之外当然系酒,餐厅有多款酒类供应,见到Suntory生啤更加即刻饮返杯添。😋
𖥕生力限量版朱古力黑拉啤酒💲24 ⭐️4/5⭐️
第一次见几特别,入口真系有朱古力味同偏甜,酒精味唔重,易入口,女仔都啱饮。😛
➰总结
餐厅新张营业,铺面装修令人感觉舒适用餐环境干净企理,店员不时帮手收碟加汤都几细心,四格火锅汤底好有惊喜,材料十分丰富,一个汤底都已经有4,5样配料份量,非常高性价比,推荐比想打边炉嘅朋友嚟试下依间新开火锅店。🥳