2024-02-09 26 浏览
前排喺尖沙咀行街嘅时候,偶然经过一间餐厅见到人山人海好多人咁样,咁啱我又未试过即刻就入去探吓店。入到去之后要行几级楼梯落去地牢,先发现餐厅真面貌。虽然喺地牢但系餐厅灯光都好光猛,环境亦都干净精神。最正系餐厅入面有好多部电视,啱晒电视捞饭嘅朋友。𠮶日我唔系太肚饿,所以就叫咗几样招牌菜试吓。😙招牌椰子鸡锅(半只)餐厅招牌菜梗系要试吓,侍应会带住2个新鲜椰青+2个新鲜椰皇上枱,即场开咗佢连埋半只鲜鸡倒入锅入面。中间冇加过其他调味料或者汤底落去煮,绝对系原汁原味嘅椰子鸡。先煮再焗嘅方法,令到浓郁的椰香融入鸡件入面,而鸡肉嘅鲜味亦都可以汤底度绽放,两者相得益彰,不愧为餐厅招牌菜。😍脆肉鲩骨腩骨腩新鲜就不在话下,肉质亦脆口十足,最紧要系佢份量十足,块块都系厚切,咬落去真系口感十足。🐟弹牙手打墨鱼滑手打墨鱼滑果然又Q又有嚼劲了。重点系份量充足,而且好有鲜味。伴随埋锅底的椰子汤汁,味道更加层次丰富,唔错唔错。🦑蛙蛙菜最后叫咗个娃娃菜做结尾,娃娃菜新鲜爽口,配椰子汤底真系一绝。😁最后小总结,如果你系椰子鸡锅嘅爱好者,真系唔可以错过呢间餐厅!不过温馨小提醒,餐厅座位有限,记得提前预订位哦!☺️

招牌椰子鸡锅(半只)

脆肉鲩骨腩

弹牙手打墨鱼滑