2023-12-19
今日约咗朋友去睇圣诞灯,睇完OpenRice食评推介,拣咗呢间楼上西餐厅。两个人点咗一个头盘同两个set dinner,各有特色。自家制黄金蟹饼 👍🏻蟹肉加上咸蛋黄份量恰到好处,味道独特,啖啖有蟹肉,咸蛋黄重手得来又没有抢蟹肉嘅鲜味,推介两个晚餐均配以面包和南瓜浓汤。南瓜浓汤味道浓郁之余,质地又不会太厚身,不错。面包要赞一赞,两款面包皮脆内软,尤其是黑炭面包更为出色。跟餐前菜亦有两款选择:柠檬汁腌虾拌牛油果牛油果和虾亦不吝啬,配埋沙律感觉十分清新巴马火腿布冧沙律伴红莓黑醋汁👍🏻唔好以为沙律就冇特色,有几块大大片的巴马火腿,大大碟沙律,道菜嘅精髓,反而系红莓黑醋汁,完全提升咗沙律嘅层次香煎北海道带子伴蟹膏意大利饭 👍🏻三只大大嘅带子的确很抢眼,意大利饭软硬适中,食起来就系有一浸好特别嘅味道,原来那股味道是蟹膏。令每一匙意大利饭入口味道有几个层次。推介辣椒蒜片法国青口㼄烧鲍鱼意大利面菜名已经讲出咗有嘅材料,顾名思义有㼄烧鲍鱼,仲要有两只,四只法国青口,材料甚多,有很多蒜片,但没有有浓浓辣口的蒜头味,口感丰富之余,椒丝亦添加味道层次。总括嚟讲,食物味道与质素值得赞,份量足够,卖相亦有酒店水准
自家制黄金蟹饼 👍🏻
两个晚餐均配以面包和南瓜浓汤。
南瓜浓汤味道浓郁之余,质地又不会太厚身,不错。
面包要赞一赞,两款面包皮脆内软,尤其是黑炭面包更为出色。
跟餐前菜亦有两款选择:
柠檬汁腌虾拌牛油果
牛油果和虾亦不吝啬,配埋沙律感觉十分清新
巴马火腿布冧沙律伴红莓黑醋汁👍🏻
香煎北海道带子伴蟹膏意大利饭 👍🏻
辣椒蒜片法国青口㼄烧鲍鱼意大利面
总括嚟讲,食物味道与质素值得赞,份量足够,卖相亦有酒店水准。