放工心血来潮想食韩国嘢🇰🇷,喺尖沙咀返工就最方便不过,因为成条街都系韩国餐厅。今日想食料理类,而唔系烤肉,所以就拣咗「南大门3号」。门口有个韩国叔叔热情招客,餐厅面积好细,得大约廿几个座位,而且满座就有少少迫。不过正正因为咁,小店真系有啲似首尔嘅店😜。呢度嘅三款前菜分别系泡菜、芽菜同埋茄子。🌶泡菜够辣够酸、好开胃;相反大荳芽就麻麻,因为无乜味。🍆茄子几正,肉嫩多汁,而且呢款系比较少见嘅前菜。我哋两个人嗌咗三碟嘢,估唔到份量咁多,食完呢餐都经已饱到食唔落甜品🙈!雪浓牛骨汤($110),汤品味道同韩国当地食到嘅好类近,🦴牛骨汤煮至奶白色,唔油腻、无添加味精,整体偏清淡,先至系正宗口味。🐮汤入面有唔少牛肉,另外仲加入咗面线,再加上原来锅物配送一碗白饭🍚,可算系饱上加饱!不过如果面线换上粉丝更佳。铁板烤酱腌牛肋骨($168),🥩牛肋骨有好多件,堆到成座山咁,啱晒食肉兽。牛肋肉肉质软腍,就算连住骨𠮶啲都好易食。虽然话系酱腌,不过调味一啲都唔重口味,并无盖过牛肉本身嘅肉香,而且用铁板上就令佢多一份烧烤嘅香气🔥。水冷面($92),虽然天气冻,但无阻我对水冷面嘅热爱❄️🍜。荞麦面条口感烟韧,即使配料只得
呢度嘅三款前菜分别系泡菜芽菜同埋茄子。🌶泡菜够辣够酸、好开胃;相反大荳芽就麻麻,因为无乜味。🍆茄子几正,肉嫩多汁,而且呢款系比较少见嘅前菜。
铁板烤酱腌牛肋骨
水冷面
水冷面($92),虽然天气冻,但无阻我对水冷面嘅热爱❄️🍜。荞麦面条口感烟韧,即使配料只得青瓜丝、雪梨、鸡蛋同一片叉烧,不过配以醋同芥辣食,已经几好味道。
总括嚟讲,呢间韩国餐厅各方面都唔错👍,佢并非华丽嘅打卡店,但都咁多人帮衬,你就知大家都系为咗佢嘅嘢食而来。题外话,呢度落单方式好得意,系自己喺纸上面写号码,因为店员真系韩国人嚟㗎☺️。
铁板烤酱腌牛肋骨