位于尖沙咀漆咸围嘅一间楼上Omakase 一到餐厅位置,外边系一个好写意嘅户外庭院 户外环境俾人一种好舒适嘅感觉。好适合同朋友喺度饮酒倾吓偈。今次简左花Hana 好期待呢😍😍<前菜>▪️豆乳腐皮·矶煮鲍鱼·北海道黑梅贝▪️腐皮挂满浓香豆乳 矶煮鲍鱼肉质软腍 黑梅贝肉质饱满弹牙 鲜甜大满足▪️北海道白子▪️白子口感绵密柔滑入口即融,味道丰厚 加上酸甜口感特别开胃▪️剥皮鱼·野生油甘鱼·自家制苦瓜渍▪️剥皮鱼口感爽弹 肝汁味道恰到好处唔会过分浓烈,亦都唔会有任何腥味 有提鲜嘅作用 寒𫚕鱼经火炙后 油脂感更显突出自家制苦瓜渍 超有惊喜 甜酸并进入口留甘 独有嘅做法,令苦瓜入口更加爽有惊喜 清新味蕾<季节の料理>▪️香箱蟹▪️满满蟹肉蟹籽蟹膏嘅香箱蟹 入口清甜 个人觉得唔使点香醋 更能食到蟹肉鲜甜味道 Seasonal香箱蟹去到今年差唔多尾声。▪️𩽾鰊鱼鱼肝配もなか▪️𩽾鰊鱼鱼肝加上些许黄萝卜、葱、七色芝麻&紫苏叶令𩽾鰊鱼鱼肝油脂感唔会太heavy. もなか最中饼 增添口感 个人欣赏七色芝麻 咬开后散出浓郁芝麻香气<季节の料理>▪️烧吞拿鱼下巴▪️烧吞拿鱼下巴肉汁丰盈
今次简左花Hana 好期待呢😍😍
▪️香箱蟹▪️
▪️𩽾鰊鱼鱼肝配もなか▪️
<季节の料理>
▪️烧吞拿鱼下巴▪️
烧吞拿鱼下巴肉汁丰盈 入口即溶 最中意食半透明感部位 口感一流 胶质满满嘅呢
<握り寿司・七贯>
▪️北海道海胆▪️
满满海胆入口软滑即溶 带有啖啖的海水鲜味
重点完成唔腥 食得到的新鲜
▪️拖罗手卷▪️
拖罗手卷加入天妇罗碎 加上脆口嘅紫菜同小黄萝卜搭配 增加入口层次感 连同满满油脂感嘅拖罗 口感满分
▪️椀物▪️
浓郁鱼汤 鲜甜美味 好暖身呢
▪️デザート▪️
时令水果 蜜瓜甜度十足
总括嚟讲 餐厅由从舒适嘅户外庭院到用心食物都好有吸引力,成个用餐体验都令我印象深刻,每一道菜品都有其独特之处 从前菜嘅多样化到握寿司嘅精致,再到季节料理嘅惊喜,可见厨师用心 每一道菜都展示了料理人的精湛技艺和心思。