2024-09-21 910 浏览
🍴和道屋@尖沙咀🍴最近喺social media见到好多人介绍一间喺尖沙咀嘅半放题日式餐厅,见到都好吸引,所以就同朋友中午去试吓先。套餐价钱$268, 部份食物系任食,有d 就限加一份。🟠刺身我地叫左个鱼生塔,另外加$88 要一份香葱拖罗火山。鱼生好新鲜,海螺好弹牙。而拖罗都好肥美,加咗柚子汁感觉好fresh 。🟣寿喜烧火锅汤底可以拣寿喜烧或者日式豆乳豚骨。我哋就拣咗寿喜烧汁。个汁几甜,唔会话好似沟左水,所以d 菜吸哂味好甜好好食。而肉类方面包括有日本A4和牛、北海道米豚同埋广岛牡蛎。晚市可以任食以上三款,午市就每款追加一次。A4和牛牛味浓,而豚肉亦爽口唔会腥,广岛豪大大粒好饱满。🔵自选每位5款即做串烧/料理/天妇罗有好多款式可以拣,包括以下:🇯🇵日产串烧:盐烧和牛粒/盐烧鸡翼/明太子鸡腿串/盐烧鸡肾/千岁米豚腩片/烧鲜冬菇/焦糖菠萝/烧日本南瓜/牛油烧甜栗米🇯🇵日产料理:甲罗烧/日式鸡软骨/多春鱼/盐烧三文鱼头/明太子鸡腿串/烧牡蛎/土佐豆腐/炸大山鸡块/炸番薯片/炸芝士年糕/菜肉饺子/芝麻鸡翼/味噌田乐茄子烧/吉列广岛蚝🇯🇵日产天妇罗:海白虎虾天妇罗/海胆大叶天妇罗个人推介甲罗烧,
🍴和道屋@尖沙咀🍴

🟠刺身

🟣寿喜烧火锅

🔵自选每位5款即做串烧/料理/天妇罗
有好多款式可以拣,包括以下:

🇯🇵日产串烧:
盐烧和牛粒/盐烧鸡翼/明太子鸡腿串/盐烧鸡肾/
千岁米豚腩片/烧鲜冬菇/焦糖菠萝/烧日本南瓜/牛油烧甜栗米

🇯🇵日产料理:

🇯🇵日产天妇罗:
海白虎虾天妇罗/海胆大叶天妇罗

个人推介甲罗烧,满满蟹膏,而且好甜😍海白虎虾天妇罗大大只好弹牙。烧南瓜亦都好好食,因为日本既南瓜出名好甜。而明太子鸡腿串都几好食,鸡腿上面加上明太子,口感丰富。

🟢任食即做手握寿司
寿司款式包括以下:

加州卷、三文鱼、油甘鱼、火炙三文鱼、火炙左口鱼边、香葱吞拿鱼蓉、八爪鱼、飞鱼籽、海胆鱿鱼、青芥辣八爪鱼、明太子沙律

三文鱼同油甘鱼系必食之选,够哂新鲜,而火炙左口鱼亦都系我最爱,又香又多鱼油。

🟡前菜 饭 乌冬
另外仲有会沙律、任食野菜盘、温泉蛋紫菜饭、温泉蛋稻庭乌冬。稻庭乌冬比较扁身,但好弹牙。

🔵甜品
食到最后就会有甜品,我哋今日既甜品系芝麻雪糕,雪糕入边好重芝麻香味但系又唔会好苦涩。