2021-12-15
位于尖沙咀既SuSoShu 融合左传统omakase 同创新既烹调方式😎 厨师凭住丰富既经验,加上对唔同食材既巧妙运用,每道菜都令客人耳目一新🤩献主 $1480/位 (2位起)海老他他脆筒轻轻烧过既紫菜更脆更香,包住自家制芝士、山葵渍、番茄、甜虾他他🦐 食落好鲜甜,一边食一边咬到脆脆地既东西,好奇问下厨师,原来里面捞左天妇罗脆脆🍤 炸虾脚都好香脆,口感一流👍白子·刺身/天妇罗听见系鱼既精巢,本身有啲怕会腥🙊 点知食落完全唔腥‼️白子刺身就见得多,用黎整天妇罗真系比较少见🧐 脆浆调较得恰到好处 又薄又脆,咬开白子部分更感嫩滑,入口即化🤩呼子鱿鱼烧卖仲记得去日本旅行成日都会买当地既豚肉烧卖,估唔到系SuSoShu都食到日本既味道🥲依个绝对系升华版,因为选用呼子鱿鱼包裹著日本豚肉,味道鲜上加鲜😋 富士山小碟上既豉油系自家制,绝对无添加👍时令寿司 四贯金目鲷、秋刀鱼、中吞拿鱼腩、右口鱼bb印象最深刻既一定系右口鱼bb😻 厨师叮嘱我影完相好快啲趁热食,因为火炙可以迫出鱼油,冻左会令油脂感无咁丰富😆 好彩我有听话,先享受到油香满口既滋味🤩𩽾康鱼肝口感咁幼滑原来系用左3.6牛奶浸过夜,𩽾康鱼肝吸收左
献主 $1480/位 (2位起)
海老他他脆筒
白子·刺身/天妇罗
又薄又脆,咬开白子部分更感嫩滑,入口即化🤩
呼子鱿鱼烧卖
时令寿司 四贯
金目鲷、秋刀鱼、中吞拿鱼腩、右口鱼bb
𩽾康鱼肝
口感咁幼滑原来系用左3.6牛奶浸过夜,𩽾康鱼肝吸收左牛奶后变得更creamy👍 重点系一啲都唔腥,厨师介绍先清食一片,另一片就连埋酸汁啫喱一拼食,真系有两种层次😺
究极海胆
轻轻烧过既紫菜更脆更香,配上浜中产出、浓厚甘甜既海胆,绝对系我超期待既其中一道菜‼️
松叶蟹甲罗烧
日本传统既滨烧美食: 甲罗烧🔥 除左蟹肉、蟹膏,普遍都会加鹌鹑蛋同葱粒🤓 仲会即场系客人面前用小火炉烤热,再搅匀😊 松叶蟹肉真系超鲜甜,蟹膏一啲都唔腥👍 鹌鹑蛋汁令到整体口感更滑更佳,完美既组合🙌🏻
时令酢物
酸酸甜甜既柚子啫喱好清新,帮助清下味蕾🤓 因为松叶蟹甲罗烧比较浓味,厨师特地安排时令酢物,俾客人refresh一下口腔,够晒细心❤️
特制和王和牛寿喜烧
点特制法⁉️ 原来系加左山椒油🌶 山椒系日本辛香料代表之一,拥有独特既辣味,可以促进食欲👍 系品尝日本定番鳗鱼饭、烤鸡翅等料理时,山椒系不可或缺既配料👐🏻 原来配上和牛又几夹㖞!! 先觉得有啲似薄荷既凉浸浸,之后条脷就开始有啲麻,感觉好特别🤪 新鲜既蛋汁令嫩滑既和王和牛更嫩滑💯
樱花虾粉荞麦面
SuSoShu选用十割荞麦面(100% 荞麦)果然名不虚传,食落超级弹牙,口感好实在😬 樱花虾炒饭就食得多,原来同荞麦面一齐食都几夹👍👍
夜空寒天
依个甜品卖相同味道都💯个名仲好似艺术品咁靓🧐 飘浮系两层中间(气泡清酒层➕碟豆花同柠檬层) 既气泡,真系好考厨师功力👍 凝固既时间一定要掌握得啱啱好,否则气泡就唔会完美地飘浮系中间😏 食omakase食到尾多数都会好饱,真系食唔落蛋糕、雪糕咁heavy既野🙃 依道 “夜空寒天”好清新,口感Q弹,仲好香清酒🍶味😋