2024-12-09
位于尖沙咀嘅鳗工房,鳗鱼每日新鲜运到店内👍🏻而且即叫即烧🔥保证新鲜🫶🏻餐厅提供十几款鳗鱼菜式,好多选择🤩除咗有由日本进口嘅蒲烧鳗鱼🇯🇵仲有超新鲜嘅生烧活鳗,可选白烧,又或者汁烧💦 除咗鳗鱼饭外,亦有一系列炭火串烧及小食🍢钟意鳗鱼嘅朋友一定可以错过🥳二重鳗鱼丼二重鳗鱼丼分别有鳗鱼同穴子🐟鳗鱼大大条,啖啖肉,肉质紧致嫩滑🤩穴子相对较细条,肉身偏软淋🐟再配上浓香蒲烧汁💦非常惹味😝丼饭入面有蛋丝、紫菜、枝豆同鱼片,好丰富🍚生烧鳗鱼丼即叫即烧嘅生烧原条新鲜白鳝🐟可以拣白烧或者蒲烧🔥我拣咗白烧食法,能够保留鱼皮脆脆嘅口感😛鱼味同焦香味唔会被遮盖😙烧到干身,令到皮脆肉弹😛有油香得嚟但唔肥腻👍🏻肉汁锁住鱼油嘅香☺️另外可以转成套餐,套餐包括有温泉蛋、咸菜、鳗鱼肝白贝汤同玄米茶/汽水🤩鳗鱼肝白贝汤用大量鱼熬制🐟并加入鳗鱼肝&白贝,味道鲜甜,营养丰富🫶🏻
二重鳗鱼丼
生烧鳗鱼丼