2024-12-03
重游旧地😌约咗旧同事食饭,拣咗公司楼下嘅潮州菜「尚盛潮州海鲜饭店」,星期五晚黎到全场爆满座无虚席,同事话原来呢间就系上环老字号「尚兴」,难怪咁受欢迎啦🤭望一望个餐牌,以中环呢个地段价钱黎计认真抵食👍🏻店家除咗潮州卤水同小菜外,仲有鱼翅、海鲜、潮式粉面同甜品,今次试咗店家嘅几款招牌菜先🙌🏻潮州卤水鹅卤水鹅系店家嘅招牌菜,必点!例牌嘅份量已经整整一大碟鹅肉,卤水味道香醇,卤香味浓,同时亦保留鹅片本身嘅鲜味,绝对系一道考功夫嘅菜色,鹅肉肉质结实而不柴,啖啖肉👍🏻底下垫底嘅豆腐亦都够晒入味,中间口感嫩滑,两者一样出色😋潮州小炒试新野🤭大概就系潮式小炒皇咁样,用多种食材翻炒,有鱿鱼、猪肉、海蜇、青椒、芽菜、红萝卜、唐芹,口感非常丰富,爽脆清新鲜嫩,特别喜欢浓稠嘅芡汁,配搭米饭一流👍🏻沙茶牛肉香浓嘅沙茶酱配上鲜嫩嘅牛肉片,肉质软腍份量足,底下嘅芥兰碧绿爽脆,亦系一道非常下饭嘅菜式蚝仔粥我地嗌咗一锅蚝仔粥,每人大概分到三碗😆每粒蚝仔都胀卜卜,新鲜肥美,加入方鱼同肉碎令汤底更加鲜味,钟意食蚝嘅一定要试下😋绿豆爽食完仲有糖水送👍🏻绿豆已经煲到绵密起沙,美味又满足嘅一餐😋📍尚盛潮州海鲜饭店 (中环)中环德
潮州卤水鹅
潮州小炒
沙茶牛肉
蚝仔粥
绿豆爽
食完仲有糖水送👍🏻绿豆已经煲到绵密起沙,美味又满足嘅一餐😋
📍尚盛潮州海鲜饭店 (中环)
中环德辅道中68号万宜大厦地下G04号舖
人均消费:$300