2018-07-31
大时大节同长辈食饭 ,传统中菜一定系稳阵之选。但食得多都几闷,今次一行六人拣左古琴雅苑,贪个名优雅别致,菜式大致系经典稳阵野,类近上海婆婆/小南国定位。一开波就嗌左个节日六人餐,咁食中菜都唔预佢逐碟逐碟上,实系上到成枱都系,系估佢唔到唔跟次序到一个点系食到中后段先上「古琴全家福」呢道汤,仲要限时2粒钟,食得都几赶。前菜系「精美四小拼」及「松花皮蛋拌豆腐」,刀工唔错,选择亦多,大家可以每样试d,调味都正常,唔会过咸。接住落黎就系万众期待既「北京填鸭」,姐姐系你面前即刻片皮,好细心地分左2碟,等大家唔洗争崩头。食落肥瘦适中,有鸭香,配菜有比较少见既哈蜜瓜,几盏鬼。之后就系相对大众既主菜,「干烧黄鱼」、「赛螃蟹」、「狮子头」、「十三香农家鸡」以及「木桶包菜饭」。老老实实6人餐黎讲真系太多,食到中段大家都已经好好好好饱,而在座咁多位亦绝非细食之人,最后为左唔打包,大家都系监粗倒落个口度。以一般酒楼黎讲呢个份量随时系一席份量,我宁愿店家减少1-2道菜、或者全部少d份量、减下价,再唔系大家起码7-8人先好叫6人餐,如果唔系做硬大嘥鬼!纵使我地饱到kai,但个甜品-腰果露实在太香太好食!!!唔系冲粉
纵使我地饱到kai,但个甜品-腰果露实在太香太好食!!!唔系冲粉,质地系比较稠身,食到一粒粒腰果,好香浓好好味!呢种幸福既感觉就好似食利苑食到最尾一定要用杏仁茶做结尾咁圆满。埋单人头约$300位,食到呢个质素、咁多菜式,我觉得都不错啦!唯一系座位唔算方便老人家出入、食得太急赶都唔岩老人家慢慢坐,如果系要带长辈黎,要考虑多少少。