2017-10-17 742 浏览
有日,同事话带我去一处几好食嘅台式餐厅,于是就行远啲去到呢一间叫「屋喔」嘅餐厅。 午餐时段真系多人到我大叫「屋喔」啊!不过,有一点人间有爱嘅系,店门前有免费嘅荔枝水比等候中嘅食客饮。当时除咗饮完觉得甜之外,果然心里面都凉快咗啊。等左阵,终于入坐睇睇餐牌,二话不说拣咗最保守嘅「盐酥鸡汤扁面」加「桂圆冰红茶」。可能多人嘅关系,食物都等候咗一段长嘅时间,而饮品先上,个人觉得味道有点微妙,淡淡嘅红茶配酸酸微甜嘅果肉味(有点不明?门外荔枝水更好饮的感觉)食物到咗后有啲失望,虽然等咗好耐,但炸鸡唔算好热,而且感觉比较老,好似放咗好耐翻炸嘅口感;扁面嘅汤底色够,但味道略为清淡,无乜突出嘅感觉,所以配起面再加上鸡肉,感觉比较一般。总结,几钟意佢地店外会体贴地为门口等候嘅食客准备饮品,呢种做法都好似开始流行。但没办法,整体食物味道一般,同等餐时间较长,所以令人对想再去嘅想法有点却步。