2016-11-18
呢排唔知咩事系咁食韩国野😂就连今日去拜完车公都走左黎sister korea cafe食韩国野。韩国菜炸鸡又出场啦~ 不过我觉得呢个味道就真系一般,纯粹只系啲啲酱淋系炸鸡,鸡冇点腌制过,唔算好好食,可以再好啲。腌萝卜就唔错,酸酸地去下油炸感。前菜因为好肚饿既关系,我都要叫番座「山」咁大既炒饭饱肚,所以好唔客气叫左呢个辣汉拿山芝士蛋熔岩豚肉炒饭。见到成盘泡菜,紫菜,豚肉,芝士同蛋浆,一望就知份量几重量级😛炒饭会有一个oppa帮你炒,好似平时食烧肉咁。Oppa首先倒哂啲kimchi,豚肉同紫茶落饭,然后整松个饭炒呀炒,之后同咁上下倒啲酱落去,最后系饭外围倒埋蛋浆同芝士围个圈圈就完成呢座山。我觉得啲蛋唔够滑,芝士味唔算浓,突然好挂住outdark啲芝士,虽然食到滞,但系好creamy啲芝士。炒饭就唔错,饭炒到粒粒散开,而且辣酱劲入味👍豚肉(其实我觉得似五花腩)好爽口,偶然食下都唔算过份😂忌廉插柚子沙冰冇一般咁甜,可能因为啲冰沟淡左? 正常忌廉超甜,不过果日饮冇over甜味。柚子味系有,不过系淡啲,可能唔想甜上加甜?朋友系咁话杯意大利咖啡苦,系咁加糖。