2023-11-11 191 浏览
#北海道帆立贝明太子意粉 🍝个酱用忌廉做底,加上明太子酱,香香辣辣,唔会过咸,而且够晒杰身,令每条面都可以沾满酱汁。成碟嘢相当creamy,意粉口感就尚可 。配料方面有两粒刺身级带子,相当厚肉,两面有香煎过/烧过,做到半生熟效果。但个人认为香煎前可以印干少少,因为都有出水嘅情况;煎𠮶阵又可以落多少少盐,除咗可以吊吓味,仲可以令带子表面干身啲,更加易做到表面焦糖色。另外店家仲加咗少少木鱼丝、蕃荽、蘑菇等,可以增加口感,但味道上冇太大帮助。#蟹膏蟹肉意粉 🍝同样用忌廉做底,酱汁creamy,意粉挂汁,加上蟹膏同蟹肉,每啖都充满鲜味。但系怕腥嘅朋友又唔使担心,忌廉令蟹味mild咗,所以唔会太浓,味道适中。配料方面有拆咗嘅蟹肉丝、蟹籽、两只蟹钳仔同蘑菇等等,除咗可以增加鲜味,口感上大大提升。整体嚟讲虽然冇明太子意粉咁惊艶,但以呢个价钱,都系好食足料嘅意粉,值得一试。#水牛城鸡翼 🐓鸡翼只限假日提供。酱汁一入口有种好冲击既感觉,非常浓稠,少少辣味,可惜酸过头。鸡翼都偏大只,肉质结实,不过外皮唔够脆,加上酱汁后更易变腍。

#北海道帆立贝明太子意粉 🍝

#蟹膏蟹肉意粉 🍝