2018-11-23 45 浏览
天气冻冻地,又唔想日日都系打边炉咁单调,所以想食烤鱼!我个屯门原居民友人,就带左我去呢间食!装修简单,但五脏俱全。客人大多系周围嘅熟客,浓浓嘅人情味。讲番野食,系主菜黎之前,嗌左个蒜泥白肉,满满嘅蒜蓉,加埋啲辣油,真系劲香。食完前菜,我个烤鱼就到啦,重庆麻辣烤鱼锅,有得嗌辣度嘅,细到bb辣都得,同友人今次嗌左个小辣。鱼骨系粗身嘅,冇乜幼骨,所以一夹就全部都系肉,唔会食到骨,岩晒我呢啲对鱼骨无能嘅人。值得一提嘅系,鱼锅本身都加左好多配料,豆腐,薯仔,宽粉等,呢啲配料煮到最后,系劲入味!必食!将鱼肉食得差唔多,就系时候加水,打打边炉。美国肥牛片,虽然系雪藏货,系难得地好重牛味,水准出色。深海带子片,份量劲大方,十几粒系度。虽然唔系话好吸汁,但最重要系食到佢本身嘅鲜甜味,而且煮耐都冇话好韧。包仔豆腐。以家香港真系好少地方可以食到包仔豆腐,虽然味道讲真唔多特别,但都值得食。娃娃菜。多到满泻,个篮都装唔晒。响铃。系即炸嘅,仲要比埋泰式辣酱,可以就咁点黎即食,都ok嘅,唔会好油。不过就唔太建议食完鱼锅嗌,因为只会浸满啲辣油。最后,呢啲咁地道嘅打边炉,当然要配返支碑酒啦。
天气冻冻地,又唔想日日都系打边炉咁单调,所以想食烤鱼!

娃娃菜。多到满泻,个篮都装唔晒。

最后,呢啲咁地道嘅打边炉,当然要配返支碑酒啦。