餐厅:山 (铜锣湾)地址:铜锣湾耀华街38号The Zing!15楼铜锣湾呢间 山Yama @yamajp.hk 喺一间以「山」嘅元素为主题嘅日式餐厅,以创新同主题式精致Omakase为主打🍣,而为咗迎合附近嘅打工仔,餐厅仲推出唔同款式定食🍱,最重要喺无论定食定Omakase都有生同熟食选择,非常贴心💕,比你喺好短嘅Lunch Time都可以品尝到高质素嘅日式料理😌餐厅以山、水、风、云为主题,成间餐厅都可以见到呢几个元素,尤其老板对「山」特别情有独钟🏔,特设嘅一个室外休憩露台,可以比你同樱花树打卡之余🌸,更加可以一睹跑马地马场同一众山景,确实喺几舒服写意,就好似繁忙都市当中嘅世外桃源☺️餐厅坚持每日进口新鲜海鲜食材🐟,确保每道食物嘅质素,就连普通一个定食嘅摆盘亦都相当讲究,比人一种雅致、精细嘅感觉,所以餐厅嘅用餐价钱定位就会稍为高少少🤏,不过就换嚟非一般用餐享受,而我今次就叫咗个定食——A4宫崎和牛塩烧き($428)先嚟沙律同茶碗蒸,沙律加咗柚子醋喺当中,酸甜开胃,另外有松子、藜麦、车厘茄同沙律菜嘅配搭🥗;茶碗蒸够晒独特,滑嫩嘅日式蒸蛋加入松叶蟹肉丝🦀、三文鱼籽、冬菇🍄,食到底仲有口感细
餐厅:山 (铜锣湾)
地址:铜锣湾耀华街38号The Zing!15楼

先嚟沙律同茶碗蒸,
茶碗蒸够晒独特,滑嫩嘅日式蒸蛋加入松叶蟹肉丝🦀、三文鱼籽、冬菇🍄,食到底仲有口感细腻、黏性最高、味道最浓郁嘅日本顶级山药——大和芋蓉,几有惊喜🎉

✝️A4宫崎和牛塩烧き $428
烧香咗嘅A4宫崎和牛牛小排🐮,无论肉质定油花比例都喺比较上等嘅部位,
大理石纹油花分布均匀、食落质地柔软滑顺,紧致得嚟入口即溶,虽然有丰富嘅霜降脂肪喺当中,口感却喺清爽甘香而唔油腻🤤,
配搭埋自制甜酸汁,或者夹埋葱、辣萝卜蓉、雪盐、蒜片等唔同配料一齐食,仲带嚟更丰富滋味嘅层次,我个人就最钟意加少少葱同雪盐就咁食😍,原汁原味之外仲提升咗和牛嘅鲜香。另外仲配一碗甘甜软糯、香气独特而饱满嘅富山产越光米饭🍚

食完主食就送上用三款面豉:白、赤、普通面豉整成嘅面豉汤,
最后当然唔少得一品二食嘅精美甜品😋,顶层嘅士多啤梨🍓,中层嘅烟韧大福皮包住红豆🫘,底层喺以椰子雪糕同Cream夹杂喺中间嘅拿破仑酥饼。店员教落先食红豆以上嘅部份,之后再食拿破仑部分,一款甜品就可以带嚟双重口感同满足🥰

同师傅倾多咗两句,佢仲好好咁即席送咗几旧寿司比我食试吓,
包括面头放咗新鲜紫菜同磨碎芝麻嘅间八寿司,新鲜鱼脂香重得嚟芝麻香更加突出;
另外有脂肪同油份相对较多嘅深海池鱼,加咗日本人称之为「药味」、有药用成份嘅香料,即喺姜、柠檬等,唔单止可以提升味道,仲令到池鱼风味更加鲜明⬆️;
最后喺放咗鱼子酱同新鲜柚子皮喺面嘅北海道活带子,鲜甜爽口,配合埋以黄金比例混合嘅赤醋越光米,无懈可击,值得下次一试佢哋嘅Omakase😎

2023-04-15