2022-08-29
原来Omakase都可以咁多元化!铜锣湾刚开业嘅「山」主打精致嘅厨师发办,创作出六款分别以鸡、黑豚、和牛、海鲜、鱼及蟹为题各具特色嘅菜单,与其说是Omakase不如话更似怀石料理,因烹调手法唔再局限于寿司或刺身,整个体验更具新鲜感✨• 海之幸Omakase $1088/位- 先付け 云丹明太子白虾卖相精致兼结合左我最喜爱嘅三种元素!我嘅食法系先品尝白虾嘅原味,之后再将虾肉同海胆融合,感受更进一级嘅鲜甜度😳- 前菜 真蚝雪花醋肥美蚝肉上加入雪花醋及萝卜蓉,酸甜开胃,蚝味则较淡雅🦪- 吸い物 蛤昆布出汁海水味非常浓厚,鲜味精华完全融入汤汁里面,蚬肉超巨型饱满🤤- お造リ 季节刺身三点上台时极具气派,烟雾效果亦维持到一段时间,可以唔洗紧张咁慢慢打卡!当日有牡丹虾、深海池鱼同帆立贝三款时令刺身,新鲜度令人满意😚- 焼き物 烧鲍鱼伴海苔鲣鱼汁特制海苔鲣鱼汁味道唔会过于浓烈,配搭烧鲍鱼有提鲜提味嘅作用,亦钟意佢加咗三文鱼籽去增加咸香感,至于鲍鱼肉质就偏向烟韧有咬口类型,但绝非干韧难咬😌- 箸休め 季节雪葩以清新柚子雪葩作间场,甜度稍高,如改用酸感略重嘅雪葩相信效果会更好更fresh🤔- 强肴 烧虎
• 海之幸Omakase $1088/位
- 先付け 云丹明太子白虾
- 前菜 真蚝雪花醋
肥美蚝肉上加入雪花醋及萝卜蓉,酸甜开胃,蚝味则较淡雅🦪
- 吸い物 蛤昆布出汁
海水味非常浓厚,鲜味精华完全融入汤汁里面,蚬肉超巨型饱满🤤
- お造リ 季节刺身三点
- 焼き物 烧鲍鱼伴海苔鲣鱼汁
- 箸休め 季节雪葩
- 强肴 烧虎虾伴海胆忌廉汁伴脆米通
烧制时间恰到好处,虎虾口感爽弹,配上海胆忌廉汁,偏甜而带有奶油香,意想不到地同虾肉几夹几相衬呢😳
- 食事 松叶蟹肉釜饭
揭开盖子,蟹肉嘅香味随住蒸气涌出嚟!内里蟹肉量落得非常大方,拌匀之后每一啖都食到蟹肉,就连饭粒吸收咗蟹鲜味🦀
- 甘味 香印提子雪糕拿破仑
估唔到去到甜品环节都一样咁有诚意!世界级冠军甜品师制作嘅香印提子雪糕拿破仑,将富有牛油香嘅千层酥皮、自家制雪糕、日本香印结合,今餐无憾了!