餐厅: 鮨文
资讯:

2015-10-06 912 浏览
朋友见到元朗有间寿司店好出名,本来咁远我叫佢揾第二个陪佢,但佢show左张海胆相比我睇,我即刻改变主意。好可惜黎到冇得坐枱欣赏师傅即刻为我准备既一刻,有点失色。呢度食Omakase,即系由厨师话事,食当日最新鲜既食物,你完全唔知下一碟系咩,充满神秘感。你唯一要做嘅,就系睇下要边个set,决定食几多野。先来个​沙拉同埋鱼仔,卖相十分吸引。黑松露茶碗蒸​茶碗蒸其实系日本嘅蒸蛋,有d似平时啲蒸水蛋,但唔会话太淡,好滑同蛋味相对较重,里面有啲虾肉和蟹柳等等,配合黑松露也很夹。4款刺身左口鱼由最淡味既左口鱼开始,肉质结实有嚼劲,味道比较淡。中拖罗拖罗系吞拿鱼近腩位既位置,肉质肥美,充满脂肪,入口即溶。平政鱼平政鱼虽然都肉质结实,但比起左口鱼少点嚼劲,多点油脂。石垣贝石垣贝质感爽脆,味道鲜甜,有点似象拔蚌。真鲷真鲷有淡淡既鲜味,味道比较淡,但有咬口,好爽口。甜虾甜虾口感软嫩而鲜甜。深海池鱼深海池鱼味浓甘香,肉质烟韧。大拖罗是拖罗中最为香浓肥美的部分,香味十足。海胆,三文鱼子丼比相吸引而黎既海胆份量比相片少,唔知系咪因为当日太多人叫所以份量唔够呢?不过呢个海胆未做到滑不溜口既感觉,有点失望。葱拖罗手

好可惜黎到冇得坐枱欣赏师傅即刻为我准备既一刻,有点失色。

先来个​沙拉同埋鱼仔,卖相十分吸引。
沙拉同埋鱼仔
黑松露茶碗蒸​
黑松露茶碗蒸​
4款刺身

左口鱼
由最淡味既左口鱼开始,肉质结实有嚼劲,味道比较淡。

中拖罗
拖罗系吞拿鱼近腩位既位置,肉质肥美,充满脂肪,入口即溶。

平政鱼
平政鱼虽然都肉质结实,但比起左口鱼少点嚼劲,多点油脂。

石垣贝
石垣贝质感爽脆,味道鲜甜,有点似象拔蚌。
左口鱼/中拖罗/平政鱼/石垣贝
真鲷
真鲷有淡淡既鲜味,味道比较淡,但有咬口,好爽口。
甜虾
甜虾口感软嫩而鲜甜。
甜虾
深海池鱼
深海池鱼味浓甘香,肉质烟韧。

大拖罗
是拖罗中最为香浓肥美的部分,香味十足。
深海池鱼/大拖罗
海胆,三文鱼子丼
海胆,三文鱼子丼
葱拖罗手卷
将拖罗切成长条形,做成手卷,咬落入口即溶,只感觉到一阵鲜味和油香,跟饭完全溶入在一起,极之好味味。比起刚刚吃的大拖罗更胜一筹﹗
鱼汤
食材只要够新鲜,简单调味就令鱼汤入口鲜甜,每日将新鲜既鱼放落去煲,你话有几甜啦。
北海道蜜瓜
北海道蜜瓜甜美多汁,但其实我想试甜品
北海道蜜瓜
最后,大家有冇留意到米饭既颜色偏深,同平时食开既唔同颜色呢﹖原来呢度既寿司用赤醋做寿司醋,系江户前最正统既寿司做法,食落多左一份陈醋香,令鱼鲜味更特出。
左口鱼/中拖罗/平政鱼/石垣贝
深海池鱼/大拖罗