2023-08-10 191 浏览
Bookmark咗好一段时间嘅餐厅🤩曾获得两度米芝莲推介⭐️开业五十年嘅正宗印度餐厅🍛衬住Hong Kong Restaurant Week嘅优惠dinner set menu 即刻book嚟试试☎️餐厅嘅装修行高贵典雅嘅印度风💃星期五嘅晚上相当full 而且有超过3成嘅食客都系印度人🫣有唔少家庭聚会/庆生聚会 相当热闹🥳餐牌上多为英印夹杂 尽量帮大家强行翻译一下🥹 HK Restaurant Week Dinner Set $298 pp🍴Appetizer✨️Vegetable Samosa & Palak Patta Chaat分数:🌕🌕🌕🌕🌑外表似三角炸饺嘅Samosa系印度著名嘅小食之一🥟炸到金黄嘅脆皮包住咖哩蔬菜馅料 十分惹味☺️而Palak Patta Chaat系用面粉裹住菠菜叶炸成🍃好似炸紫苏叶咁 沾上芝士 牛油果 同红石榴🧀味道酸酸咸咸 十分开胃嘅餐前小食😙 ✨️Kerala Crab Tacos & Fish Koliwada分数:🌕🌕🌕🌕🌘Kerala style curry味道系香料味偏淡嘅黄咖哩🌮配上啖啖蟹肉嘅taco🦀令我觉得几新奇 有特色得嚟 又几易入口😋而Fis

🍴Appetizer
分数:🌕🌕🌕🌕🌑

分数:🌕🌕🌕🌕🌘
Kerala style curry味道系香料味偏淡嘅黄咖哩🌮配上啖啖蟹肉嘅taco🦀令我觉得几新奇 有特色得嚟 又几易入口😋而Fish Koliwada就系沾上辣粉嘅炸鱼块 食落比较冧身 唔算好有记忆点🤔

🍴Tandoor Grill
✨️Lamb Galouti Kabab & Lemongrass Chicken Malai Tikka
分数:🌕🌕🌕🌖🌑
Lamb Galouti Kabab一个圆形嘅羊肉肉饼🐑原本以为香料味会好重 但食落系湿润嘅羊肉碎 混入些许豆蔻同孜然🧂似串烧羊肉串嘅味道咁 几香口惹味😉而另上嘅鸡肉球用柠檬草腌制 有淡淡嘅清香🍋加上creamcheese同香草等配料 令鸡肉味道层次增加🐥

✨️Lemongrass Paneer Malai Tikka & Tandoori Mushrooms
分数:🌕🌕🌕🌕🌑
Tandoori Mushrooms用咗yogurt, 辣粉同香草烧烤而煮成🍄酸酸地有微辣 十分惹味开胃😋而蘑菇都几juicy😆而旁边有一旧白色嘅长方体😂食落质感好结实而又无咩味 原本以为系豆腐🤨但原来系cream cheese加姜蒜粉同柠檬草制成的芝士🧀就咁食感觉怪怪的 无咩味 同蘑菇一齐食 就会令口感丰富啲 更绵滑烟韧😛

🍴Main Course
✨️Truffle Butter Chicken served with Laccha Paratha
分数:🌕🌕🌕🌕🌖
没有令我失望嘅招牌菜 一上碟就超级香🤩浓浓嘅忌廉令咖哩质感绵滑有厚度🍛而咖哩嘅味道属微辣🌶淡淡嘅蕃茄香带出酱汁嘅鲜甜🍅而毫不吝啬嘅黑松露汁绝对系神来之笔💫每一口沾上咖哩嘅nan都品尝到浓浓嘅松露味😍而鸡肉就当然十分入味 令我地食唔停口🐥

✨️Lamb Roganjosh in spiced onion and tomato curry served with Garlic Nan
分数:🌕🌕🌕🌕🌗
一款蕃茄味好突出嘅羊肉咖哩🍅羊肉炖得好软冧 肉质香嫩🐑而呢款咖哩蕃茄比例十分多 而香料都相对较重🧂质感比butter chicken更加稠密🥘整体口味偏浓而咸啲 有少少似肉酱咁🤔好适合沾garlic nan 或者配饭🍚十分特别嘅一款咖哩😊

🍴Staple Food
✨️Biryani Rice Course - Veg Biryani served with Cucumber Raita
分数:🌕🌕🌕🌕🌘
食咖哩除咗配nan之外 一定要配印度香米🍚粒粒分明炒到好干身嘅香米🥣混入豆角 萝卜 香菜 香蒜等丰富嘅蔬菜配料🥬重点要点嘅系另上嘅Cucumber Raita 有微微青瓜清香嘅yogurt酱汁🥒减低咖哩等主食嘅油腻感😋

🍴Dessert
✨️Saffron Kulfi Ice Cream & Gulab Jamun
分数:🌕🌕🌕🌕🌗
令我觉得有惊喜嘅甜品💥雪糕应该系芒果开心果味🥭但加咗炼奶 质感超级结实 味道都好甜😮而隔离圆碌碌似汤圆嘅热食Gulab Jamun 系一个好结实 以奶, 糖浆, 牛油制成嘅超甜蛋糕🍬两样野分开食 味道都系甜到爆 同好结实好难咬🫣但放埋一齐之后 系有冰火相耐嘅感觉🧊雪糕融入Gulab Jamun 似系雪糕撞上心太软 变成好夹好好味嘅甜品🥹

🍴Drinks
✨️Mango Lassi
分数:🌕🌕🌕🌕🌗
丝滑细腻嘅mango lassi 好似啖啖芒果肉喺口中咁🥭质感偏稠 好有饱肚感😂加上些微嘅香料 为mango lassi增添印度风情❤️‍🔥十分适合夏天嘅饮品⛱️

总结:
没有失望嘅正宗印度餐厅🤩食物嘅口味未必100%match香港人嘅口味 但系好食嘅食物无分国界😋而且餐厅嘅装修 热闹嘅气氛 同友善嘅服务态度 都非常之加分💯唔怪得餐厅座无虚席 咁受香港人同印度人嘅欢迎😊
Kerala Crab Tacos
Lamb Galouti Kabab