2018-04-24 21 浏览
身为川菜迷既我,最中二周围试新野,朋友介绍呢间新开川府宴话唔错,急不及待去左会一会。装潢上几有四川味道,一道仿古铁门,墙上挂上变脸脸谱,令人享受埋视觉效果。由于两个女仔食唔到多野,所以叫左夫妻肺片,有牛肚,牛𦟌同牛脷,全部经过卤水之后入晒味,之后源拌上麻辣酱汁,基本上食到卤水香同酥辣感,下面垫上川菜最中二既拌菜—莴笋,爽脆口感,的确唔错。另外叫左碗担担面,幼滑面条拌上香辣猪肉碎,花生碎,酸菜碎,麻而酥辣,三两下就食晒。鸡丝粉皮则属于嫩滑型,所以粉皮比较难夹,鸡丝连同爽甜青瓜丝,香口芝麻,些许麻辣,都系饱肚之选。身为健康女性, 菜都算半个主食。香肉炒花菜,花菜香港比较少见,系好脆好有口感既一种菜,配上四川秘制香肉,一打开盖,香味扑鼻。讲起香肉,口感似我地既腊肉,但气味似烟肉,唔油腻之余仲好香,成锅菜精华所在。香酥珍珠蚝都系第一次系川菜试过,挑选左五蚊银大小既珍珠蚝,大火快速炸,所以蚝肉保持唔缩水而且仲好鲜滑,配上特制香辣粉,最重要系唔油,食晒成碟都可以。甜品系女士必食,的地点左一碗红糖冰粉,用上黄糖以及姜汁做甜品既底,配上口感Q弹烟韧冰粉,仙楂片,杞子,提子干,健康首选。