2023-04-06
最近天气不断落雨,湿气好重。行行下见到一间装修好似中国客栈既舖头,原来系『十三少』,一间食川菜既名店,舖面咁有特色,就不妨马上试佢一试! 一入到舖头,感觉好舒服,近住窗边既好似一D包厢位,有屏风隔住,而店中间既位置系卡位,枱与枱之间既距离都好阔落,令人坐得舒服。如果想私隐度再高D,不妨坐入店入面果入既位,好似私人包厢咁,可以慢慢食慢慢风花雪月! 一坐低之后,店员就为我地奉上2杯水,一大支水壶同埋一个免费既小食 – 炸黄豆。我地可以一边食住脆卜卜既黄豆,一边睇下个餐牌。其实佢都有好多唔同既川菜供应,例如麻辣香锅,水煮鱼同酸菜鱼等等,而且仲有2人餐同4人餐! 👉🏻凉拌土豆丝 虽然呢一碟好似系前菜咁,但份量一D都唔少,每人都起码可以夹到5-6次先食得晒。千祈唔好睇佢好似冇乜酱汁咁样,其实酱汁已经比土豆丝完美咁吸收左系入面,每1条都滋味满满,好入味! 土豆丝食落爽身,咸咸甜甜中又带有微辣,作为开胃菜的确好出色呢!👉🏻酸菜鱼 遥远地见到个店员双手捧住一个好大既碟过黎既时候,我地都吓一吓,碟碌菜鱼有成6分之一张枱咁大,仲要包2碗白饭,今餐一定劲饱!! 劲好既系,呢度个酸菜鱼都可以加$26加薯粉,岩
👉🏻凉拌土豆丝
👉🏻酸菜鱼
遥远地见到个店员双手捧住一个好大既碟过黎既时候,我地都吓一吓,碟碌菜鱼有成6分之一张枱咁大,仲要包2碗白饭,今餐一定劲饱!! 劲好既系,呢度个酸菜鱼都可以加$26加薯粉,岩晒薯粉控既我地,正!! 呢锅酸菜鱼有得拣辣同唔辣,我地加左辣,食落去冇喧宾夺主,小小辣味夹埋酸味,真好冇得顶! 加上呢度个汤底系用鲜鱼熬出黎,所以层次都丰富,我地饮左半碟呢!!
呢锅酸菜鱼用既鱼肉系鲈肉,滑得黎厚肉唔容易夹散,其他配料既份量都唔小,例如酸菜、大头菜、煎香左既鸡脾菇片、莴苣等等,令人好满足!!
👉🏻口水鸡
呢碟口水鸡份量都好多,有成2层鸡,都有十几件,鸡肉好滑,鸡皮好爽,垫底既青瓜索晒汁好好食! 酱汁吸晴度一流,橙橙地增加食欲,就咁食又得,配个白饭都好好食! 味道带微酸,辣劲会系入口1-2秒涌现,唔错呢!
👉🏻红糖糍粑
食完辣野,甜品必不可少。呢个糍粑炸得好好㖞,外脆内黏,而且特别既一点系外皮有颗粒感! 加上大量既黄豆粉同一整碟既红糖,最好既食法食,先夹起一旧点满红糖,再包一层黄豆粉,再点红糖,再包多层粉!! 超正!红糖既味道有一阵独特既香味,唔会好甜,岩晒我地口味!
👉🏻红枣雪耳糖水
原来晚市帮衬会一人送一碗糖水嫁,系红枣雪耳糖水! 唔错!!
最值得赞既系服务人员既服务态度,经常留意住我地食野既进度而上菜,当我地食完个酸菜鱼之后,佢就即刻送个甜品上黎! 而且又会帮我地换埋D餐具同留意我地有冇水! 服务态度满分呢!