2020-10-13 68 浏览
观塘骆驼漆大厦3期呢到好多野食,平时好多人等䢂上去。平日嘅夜晚我就同朋友去到,餐厅入面唔算好多人,但店员叫我地喺出面等一阵,之后就喺门口帮我地量体温,再用消毒酒精帮我地喷全身消毒。当日落紧雨,上到去𠮶阵个身本身有少少湿,再喷完都有啲冻,不过好彩餐厅入面冷气都唔算好大。入到去见到餐牌都觉得好吸引,样样睇落都好想食。落单之后我地就倾住计先,话到明慢煮屋,咁当然要慢慢煮,不过当晚唔算好多人,所以都唔喺等左好耐。慢煮三文鱼配牛油果丼 ($82)嚟到见到都好开心,好丰富嘅材料,有半熟三文鱼、牛油果、温泉蛋、青瓜丝、紫菜、蟹籽、火龙果、小蕃茄,另外仲有跟面豉汤。三文鱼煮到半熟所以咬落好嫩滑,啖啖肉。牛油果同火龙果份量都好足,食落好有满足感,配埋落左橘子酱汁嘅饭有清新嘅感觉。一碗丼饭有咁多材料点缀简喺视觉同味觉嘅享受。慢煮火炙牛腹扒乌冬 ($91)慢煮火炙牛腹扒,净喺睇相都已经流哂口水,嚟到都好有日式风味。火炙牛腹扒配酱汁分开上,可以食到酱汁嘅香味。牛腹扒慢煮到半熟,肉质有咬感又鲜甜。加左$3转乌冬,好烟韧弹牙。最惊喜喺乌冬上面嘅萝卜片,造型感满分,咬落好爽口,加埋半只半熟蛋,食完好满足。

慢煮三文鱼配牛油果丼 ($82)

慢煮火炙牛腹扒乌冬 ($91)