2018-05-30
入到舖听到播日文歌,而装潢又做到日式居酒屋的格局,的确系有日本feel. 设单人的bar台,一个人食冇咁尴尬.环境方面有好多小玩具,达摩公仔作布置几得意.舖头面有点儿杂乱,一排排嘅罐装汽水堆积如山灯罩好多尘,总是觉得佢会随时飘落黎. 碗,是缺了一角的,日本拉面店很少见到呢个象。每张台都有水一壶,好方便咁。但杯却是离得远远的,要自己去攞. 佢并没有在落单时主动比杯,直到埋单都冇比过。最后我都系自己攞,而我留意到其他台都系冇杯的. 上面嘅时间10分钟左右,呢个时间都算可以接受。这是辣味噌汤。汤头十分浓厚,味噌份量系重手的,但我会嫌有点辣,抢过了本身豚骨汤底的味道. 而汤的黏度高,挂得到落拉面的本体. 虾有四只,唔算太大只. 不过我感觉佢似一包包的急冻虾,虾味还是有一点点的. 溏心蛋也不算做得太好,还欠一点点火喉。因为个蛋黄还欠一点凝固度,而且不算入味. 见到我只蛋黄都系冇左一大半的。笋唔够嫩,大部份都食到起渣。这是我食日式拉面以来很少发生的,因为一般都唔起渣. 粟米都轻轻煮过了火,腍了点. 如果以香港的普通面食的角度去食呢碗面,系合格既。但如果用日本拉面的角度去看, 容许我讲一句,同我食开
设单人的bar台,一个人食冇咁尴尬.
环境方面有好多小玩具,达摩公仔作布置几得意.
碗,是缺了一角的,日本拉面店很少见到呢个象。
上面嘅时间10分钟左右,呢个时间都算可以接受。
如果以香港的普通面食的角度去食呢碗面,系合格既。但如果用日本拉面的角度去看, 容许我讲一句,同我食开的日式拉面质素差太远了.