2017-11-21
天气凉了,又到打边炉季节,你钟意一大班人热热闹闹定还是静静地嘅一人一火锅呢?胜手系一间一人一炉既shabushabu店,除左火锅以外亦都有串烧小食。价钱睇落有啲贵,但话晒系日本高级食材,一分钱 一分货嘛~铺头位置百德新街中,小巷转入的位置,真系有啲稳世嘅感觉。座位以吧枱为主酱料有麻酱同酸汁提供,可随个人喜好点食未火锅前,叫几款串烧试下先免治鸡棒,啖啖鸡肉,记得沾蛋黄食,一流烧牛舌,虽然是厚切,但口感爽弹烧圣子,新鲜鲜甜,火候刚好鸡肉泡菜卷,鸡肉嫩滑,包著泡菜,令口感更有层次,不过个人觉得咸了一点终于到主角出场喇汤底系有四款选择:分别有寿喜烧、昆布鲣鱼、立鱼同泡菜,我钟意食辣同浓味,所以选择左泡菜汤底由左边分别系鹿儿岛西冷和牛A5、鹿儿岛黑豚、杂锦菜篮,和牛渌两渌已经可以食,入口软淋,牛味唔算好特出,而黑豚渌8秒就可以食得架啦,肉质好爽口,猪味都几浓厚,两个比较我就钟意黑豚多啲另外要介绍返个杂菜篮,真系有好多款唔同嘅新鲜蔬菜喺里面,包括有鲜冬菇、金菇、豆腐、粟米仔、皇帝菜、绍菜、椰菜同芽菜等等,钟意食蔬菜嘅朋友见到呢一个一定好喜欢打边炉就系要食埋个乌冬先叫完美,无论系中式定日式,呢个稻庭
座位以吧枱为主
酱料有麻酱同酸汁提供,可随个人喜好点食
未火锅前,叫几款串烧试下先
免治鸡棒,啖啖鸡肉,记得沾蛋黄食,一流
烧牛舌,虽然是厚切,但口感爽弹
烧圣子,新鲜鲜甜,火候刚好
终于到主角出场喇
打边炉就系要食埋个乌冬先叫完美,无论系中式定日式,呢个稻庭乌冬煮6分钟就食得
呢餐真系大满足捧住个大肚腩出门口