2020-07-27 3086 浏览
我2017年开始帮衬TATE,欣赏老板娘将香港元素混合佢法式烹调技巧创造既fusion菜。今次黎试下TATE既新MENU,主题系豆腐。相信只有TATE先可以将一种平凡既食材制造多样变化而又高贵既fusion菜。我每次黎都会赞TATE既餐具🍴非常有心思,今日有玻璃既雀鸟,其他枱有鱼、茄子,做装饰。MENU制成一把扇,有古时制豆腐既打油诗,好特别。1️⃣欢迎前菜既presentation已经令我惊喜。我问侍应真系豆腐黎架?原来系印有豆腐花纹既陶瓷盒。上面分别有蟹肉,同埋素鸡+菇既挞,味道清新。掀起个盒,系滑豆腐上面布满淡淡清香既紫菜+柠檬草汤羹。2️⃣头盘有和牛他他,我额外加海胆同鱼子酱(一定要加!!)3️⃣澳洲鲍鱼非常林,旧豆腐混合鸡肉,依种做法莫非系祖庵豆腐!!!配上浓浓鸡汁。依道菜已经令我再次佩服老板娘既手势。因为食吾出鸡肉粒,证明过滤到鸡蓉非常幼滑,跟豆腐融合到既程度,系豆腐texture但有鸡肉既味道。肯定系祖庵豆腐做法。4️⃣腐乳牛油+酥脆既面包。我食过太多次。由2017年开始佢已经有依个腐乳牛油食法。我估到TATE玩豆腐主题一定会出现依个牛油!5️⃣望落似咸水角果两旧,其实系混左椰菜既炸硬豆腐。
我2017年开始帮衬TATE,

今次黎试下TATE既新MENU,主题系豆腐。

2️⃣头盘有和牛他他,我额外加海胆同鱼子酱(一定要加!!)

5️⃣望落似咸水角果两旧,其实系混左椰菜既炸硬豆腐。presentation好靓。

6️⃣洋葱汤依道菜,非常有层次,因为用左四种葱黎制成。味道浓郁到呢⋯⋯你要黎饮先体会到。入面既蜂巢豆浆索哂洋葱汤既精华⋯⋯上面仲有黑松露⋯⋯哗⋯⋯

7️⃣主菜系龙虾肉混合软豆腐,再有自家制花椒油。装花椒油既樽同VEA整cocktail既樽一模一样😆香辣!好彩我顶得顺。应该话非常香,微微辣。我一下太大啖搞到想饮水。

8️⃣甜品系白朱古力既盒,入面有玫瑰花海绵蛋糕+荔枝jelly,上面系豆腐雪糕。我吾好甜品既人都觉得几好食。

9️⃣小柑橘潽洱🍊有轻轻既柑橘味,茶味不重。

TATE既菜式加服务应该要两星啦!一星实在对佢太吾公平。斋系侍应除左食物讲解,仲要同客人倾计。客人离开座位,侍应马上折餐巾成三角形。我早前去间两星既餐厅都冇依种服务。
2020-07-25