2020-04-21 52 浏览
呢排比较喜欢去冰室食饭,一来冰室价钱比较大众化,二来香港嘅冰室质素越嚟越高,中复嘅机会较低, 而且各有各特色。今日就系鲗鱼涌食咗一间叫““楼下冰室““食午饭,冰室主打食蕃茄汤通粉 。我就叫咗一个炒滑蛋蕃茄通配瑞士汁鸡脾餐 $55。先讲个蕃茄汤, 有满满嘅蕃茄味 ,酸度啱啱好,同螺丝粉十分配合 。蕃茄汤令十分开胃,就算食晒成碗都唔会觉得好滞好顶肚。 如果觉得太酸嘅话,晒少少盐就可以中和返。炒滑蛋都做得好出色,仍然有蛋汁又热辣辣 。之后到只瑞士鸡髀。 鸡髀洪厚多肉,用足火候去煮 ,用叉一吉,已经感受到鸡脾嘅松软嫩滑 。个瑞士汁亦整得非常突出, 好多时瑞士汁好容易整到好甜,呢一个汁就啱啱好 。我仲特登将鸡髀切到一少份一少分,咁样就可以沾满多啲汁。除咗蕃茄通之外,冰室亦有六大特别推介,例如煎双蛋猪扒饭等等。希望下次试埋其他,再同大家报告。

蕃茄通

瑞士汁鸡脾