2009-03-27 8 浏览
呢篇系补写既~之前放工发现佐敦开左间"银杏馆"非常高兴,呢间银杏馆就系专请退休人士做waiter个间,我其实一直都好想去试下,不过系中环唔系好就脚,估唔到佢系佐敦开分店㖞...我个晚仲即刻同老公讲话揾日去食番餐~于是老公就提议平安夜去银杏馆食圣诞大餐,我当然赞成啦~我地无订台,所以我6点就去到揾位,原来佢只系留左2台俾walk in客,我入去时已经有一台walk in客坐低左,好在我都可以拎到位~呢间银杏馆细细间,不过有两层,但系都系逼逼地,不过环境其实几舒服~今晚只系得一个圣诞餐供应,每位$398+10%(都可以接受啦,因为好似平时既价钱都要百几蚊一个main course)~今日既menu系咁既:-烧火鸡杂菜松子仁沙律焗蟹肉卷配黑鱼籽***鲜龙虾汤(我) 黑松露菌忌廉汤(老公)***煎彩虹鱼配青口配意大利汁跟扁意粉(我)炭烧顶级安格斯鲜西冷牛扒跟薯菜(老公要六成熟)***圣诞甜品(上层cheese cake下层朱古力清蛋糕)***餐茶仲有每人一份礼物包,其实系d圣诞帽,吹bb玩意既野~我觉得味道都算唔错,虽然就唔系特别好味,不过都几ok既,个鱼好好味,个意大利汁配鱼好夹,但系用黎配
呢篇系补写既~

烧火鸡杂菜松子仁沙律

焗蟹肉卷配黑鱼籽

鲜龙虾汤(我)

黑松露菌忌廉汤(老公)

***

煎彩虹鱼配青口配意大利汁跟扁意粉(我)

炭烧顶级安格斯鲜西冷牛扒跟薯菜(老公要六成熟)

圣诞甜品

(上层cheese cake下层朱古力清蛋糕)

餐茶

仲有每人一份礼物包,其实系d圣诞帽,吹bb玩意既野~我觉得味道都算唔错,虽然就唔系特别好味,不过都几ok既,个鱼好好味,个意大利汁配鱼好夹,但系用黎配意粉就无味,所以其实应该跟薯菜好d,不过我自己钟意食意粉...哈哈~

不得不提既就系waiter伯伯们啦,佢地虽然就真系慢手慢脚,不过食fine dinner又唔系食快餐无咩所谓...而且佢地真系好有礼貌,好有heart去serve你架,值得支持~

2008-12-24