2010-01-05 152 浏览
平安夜简食乜, openrice见海港城开了这间价钱不贵又有海景,就试book七点, 问定当日不会有special menu和最低消费; 我是月头book枱,因怕平安夜到处full booking, 留枱时表明想坐窗口位, 对方说未必安排到,要视乎当时情况。到平安夜下午才有人打来confirm booking, 我又提佢window seat, 佢都话视乎当时情况。 去到佢真系比到window seat, 冇话要几点交枱, 通常呢啲节日, 都想做多几转, 入坐或booking时话明要几点交枱。 靓海景只有一个人睇到,另一个是背住个景坐的。装修以白色为主,似Rice Paper, 枱同枱中间不是隔太开, 好易睇到人地食乜。二人叫了:1) 咖哩牛排 $68: 因为成日食咖哩牛腩, 所以试吓牛排, 是炸香了的牛。香茅味浓和隔篱枱牛柳粒有啲似样, 唔计个汁我觉得似食紧香茅猪排, 只是我们的加了咖哩汁,咖哩汁好稀 and quite oily, 不是常吃的那种咖哩味, 因为个牛香口, 就算不加汁也好味; 有D茄子, no potato2) 蒜蓉包 $22: 唔好食, 唔脆好淋, 好似冇焗过, 咁

2) 蒜蓉包 $22: 唔好食, 唔脆好淋, 好似冇焗过, 咁易整嘅嘢都整成咁,超失望 !!!

3) 烧虾捞檬粉$48: 得两只烧虾, 都不是太大只, 同埋冇乜味; 檬粉正常几好味, 其实主要系个汁好食

4) 会安软壳蟹卷$46: 不太热, 怀疑是预先整定, 只软壳都几大只, 都好味

Service 好, 不停refill 水。上菜十分快, 我们已吃得慢, 九个字食完, 顺便睇埋维港激光汇演。海景好靓,以这价钱在海港城其实系平,是食环境多过食物质素, 如选质素和份量大相信外面有很多选择。
会安软壳蟹卷
烧虾捞檬粉